Engelsaugen / Anđeoske oči

Recept za današnje keksice dolazi iz
Njemačke, mislim nijemci imaju dar za saltko stvarno i za raznovrsnost. Kad pomislim koliko imaju samo vrsta hljeba i peciva općenito... Mada mi nije jasno zašto baš anđeoske oči ali eto. Valjda oh zamišljaju s crvenim očima 😂 Ali je činjenica da su preukusni, tope se u ustima!
I za ove keksiće koristim klasični recept za prhko tijesto po principu 1-2-3 - znači jedan dio šećera, dva dijela masnoće (puter obavezno) i tri dijela brašna, znači:


  • 100 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 gr putera
  • 300 gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 žumance
  • prstohvat soli
Dodatno:
  • 1 bjelance
  • 1 sjeckanih badema ili lješnjaka

Prvo se mikserom dobro umuti puter sa šećerom i vanilim šećerom, soli i na kraju žumance. Brašno pomiješati s praškom za pecivo, prosijati i polahko umijesiti dok toekdto ne bude jednako i glatko. Umotati u foliju i ostaviti u frizider par sati, najbolje preko noći. Prije upotrebe izvaditi na pola sata da malo omekša.
 Od tijesta odvajati po lopticu veličine oraha, spljoštiti ih i napraviti malo udubljene. Umutiti lagano bjelance, donju stranu keksića umočiti u bjelance i potom u sjeckane bademe ili lješnjake i redati na ppodmašćeni pleh. Peći na 180 C° oko 10tak minuta dok ne počnu rumeniti. Izvaditi iz peći i ostaviti da se ohladi. Crvenog dzema po želji (kod mene je bio od malina, ali može i bilo koji drugi) zagrijati i protisnuti kroz cjedaljku tsko da se dobije žele. Staviti po kašičicu želea u udubljenju na keksićima i ostaviti da se sve ohladi. Prijatno ;)




Primjedbe