Prhko tijesto ili 1-2-3 princip


Tartletts
Prhko tijesto 1-2-3



Prhko tijesto volim jer je tako jednostavno a univerzalno. Može se koisiti za slana i slatka jela, za kolače, keksiće ili pite (američke *pies*). Sav postupak posebno olakšava princip 1-2-3 – Jedan dio šećera, dva dijela masnoće i tri dijela brašna. Praška za pecivo ne stavljamo jer ne želimp rahlo i mehko nego prhko i hrskavo tijesto.. Za pite punjene kremom, sirom ili ipak nečim slanim tijesto se treba peći naprazno, tako što se utisne u kalup, prekrije masnim papirom i pritisne npr.grahom ili sušenim graškom.. Tako u teoriji, u vlastitj praksi se tijesto super peće i bez tog punjenja, samo se treba na nekoliko mjesta izbosti viljuškom da se ne bi napuhalo.  Poželji možemo dodati arome poput vanilije, korice limuna ili narandže, cimeta itd.
Keksići ukrašeni royal icingom
Kod ovog je tijesta bitno da je puter hladan iz frižidera i da se smjesa što kraće mijesi. Nakon što se zamijesi do daljne obrade treba mirovati zamotan u foliju najmanje 1 sat u frižideru, a što duže to bolje, onda se lakše prerađuje.

Osnovni recept za prhko tijesto:

100 gr šećera
200 gr putera (hladnog!!)
300 gr brašna
1 žumance (može, a ne mora)

Od svih sastojaka umijesiti tijesto tek toliko da se sastojici sjedine, zamotati u foliju  i ostaviti u frižider barem 1 sat. Na malo brašna promijesiti, izvaljati i po želji isjeći keksići ili napuniti kalup i peći na 180C* dok blago ne porumeni.
Ovo se tijest ne peće dugo, morate ga uvijek imati u vidu da ne zagori, bolje ga ispeći malo svjetlije nego pretamno...

Primjedbe

Objavi komentar