Arhiva bloga

utorak, 3. veljače 2015.

Klepe i domaci rezanci

Klepe sam voljela jos kao curica. Kad god bismo uspjeli petkom otici na Bascarsiju njih bi narucila, jer ih je u ascinici bilo samo petkom. Sad ne uspijevam haman nikad petkom.u grad otici pa sam morala zasukati rukave da svoj cejf zadovoljim. A zaista i nije tako tesko, samo polahko...

Za tijesto:

400gr brasna

2 jaja
100ml vode
malo soli
malo ulja


Za fil:

1/2 kg dvostruko fasiranog mesa
Glavica luka
1-2 cehne bijelog luka
so, vegeta


Zamijesiti jufku, zamotati u foliju i ostaviti neko vrijeme u frizideru. Luk i bijeli luk samljeti, dodati u meso, malo ulja i posoliti i povegetiti po ukusu.
Nakon toga jufku prekuhati na pobrasnjenoj povrsini i razvaljati malo deblju jufku nego za pitu. Izrezati pravougaonike 3x6cm, premazati jednu polovicu umucenim zumancetom i stavljati pomalo fila. Preklopiti i pritisnuti lagano prstima da nastanu kvadratici 3x3cm velicine. Ako ostane jufke ili ne zelite da budu sve klepe izrezati jufku u zeljenom obliku i stavaljati u dobro pobrasnjeno tepsiju, posuti brasnom i ostaviti da se susi.. I klepe i rezanci se kuhaju kratko u slanoj vodi, svega 3-4minute!!
Za preljev rastopiti malo putera, milerama i vrhnja za kuhanje, posoliti i preliti po skuhanim klepama. Uprziti malo putera sa crvenom mljevenon paprikom i pokapati po jelu. Mmhhmm

Ako imate pitanja - ostavite komentar :D

Nema komentara:

Objavi komentar