Njemačka puter-krema za torte i cupcakes

 Za klasičnu njemačku puding-puter-kremu se u suštini pomiješaju puding i puter. Oba sastojka moraju imati istu (sobnu temperaturu), inače postane tečna i gubi svoju svilenkastu strukturu. Odlična je kao punjenje za klasične torte, prema vrsti pudinga imamo široku paletu aroma.. vanilija, jagoda, banana, čokolada ili nugat. Ukoliko se "puding" pravi sa voćnim sokom dobija se jako aromatično voćno punjene koje nije previše slatko u odnosu na druge kreme. Jedino nije pogodna za torte sa fondanom, jer ipak sadrži previše vode što bi rastopilo fondan pri dužem stajanju.

Recept dovoljan za punjenje i premazivanje torte od 24cm:

  • 500 ml mlijeka (za voćnu varijantu 500ml gušćeg soka po želji, može se i pirirati jedan dio voća i dio soka)
  • 1 kesica pudinga po izboru ili 45gr gustina za voćnu varijantu
  • 250 gr putera
  • po želji šećera u prahu
 Priprema: 

Prvo se od mlijeka i pudinga skuha puding prema upustvu na kesici. Za voćnu varijantu većinu tečnosti staviti u šerpicu da prokuha, u drugoj zdjeli zamijesiti ostatak tečnosti, gustin i 3-4 kašike šećera (zavisi koje voće koristite treba više ili manje šećera) te staviti u sok kad prokuha i kuhati 2-3 minute. Odmah najlon staviti direktno na puding da se ne bi stvorila kožica.





Najbolje ostaviti i puding i puter preko noći na sobnoj temperaturi. Onda mikserom puter sa malo šećera u prahu pjenasto umutiti, to može potrajati nekoliko minuta.



Potom puding dodati kašiku po kašiku svo vrijeme mješajući u puter. Sve lijepo umijesiti dok ne dobijete finu, čvršću i svilenkastu masu.


Sada se može napuniti torta, staviti kao frosting na cupcakese ili puniti njom macarons. Nakon punjenja ostaviti u frižider 2-3 sata da se stisne.

Prednosti ove kreme je u tome što nije previše slatka kao druge, uz to je veoma varijabilna što se tiče ukusa.
Drži se i do nekoliko dana i čvršća je od punjenja šlagom ili sirom. Da se lahko špricati što je čini dobrim sredstvom za špricanje lijepih ukrasa na torte.  Ugodno kuhanje :)





















Primjedbe