Arhiva bloga

srijeda, 4. veljače 2015.

Sočna torta od mrkve

Moram priznati da sam u početku bila sumnjicava kad je u pitanju bila ova torta. Povrće u kolaču
? Ali nakon  prvog zalogaja sam bila zaljubljena. Ukusna, a jos se mogu tjesiti da je zdravo :) Pa ljudi, jedemo salatu za desert ;) Dodavanjem jabukovog pekmeza dajemo posebnu aromu a pekmez obiluje zeljezom, idealno za djecu. Ovu tortu roditelji preferiraju za bebin prvi rodendan. <3

Recept:

6 bjelanaka
6 zumanaka
250 gr izrendane mrkve
100 gr brasna
1 kesica praska za pecivo
1 vanilin secer
malo soli
250 gr mljevenih ljesnjaka
po 2 kasike pekmeza i kakao
4 kasike ulja
2 kasike griza

Za kremu:

200gr sira (abc sir)
100gr secera u prahu
nekoliko kapi linunovog soka
400m

Umutiti bjelanke u cvrst snijeg. Umutiti zumanke sa secerom, dodavati ostale sastojke i umutiti. Dodati trecinu snijega od bjelanaka i dobro umutiti. Ostatak snijega dodati i lagano kasikom podvuci da ne bi izasao zrak. Izliti u kalup promjera 26cm i peci na 180C 45-60 minuta. Ostaviti u kalupu oko 10min, izvaditi na resetku i kad se potpuno ohladi prerezati jednom poprijeko.
Za kremu umutiti slag. Posebno umutiti sir sa secerom u prahu, dodati limun i utuceno vrhnje. Premazati polovivu kolaca, poklopiti ga drugim dijelom i citav kolac premazati i ukrasiti po zelji. Ja sam ovaj put ostatak kreme obojila jestivim bojama i nacrtala male mrkvice <3
Naravno je kolac jako ukusan i bez ove kreme. Dovoljno ga je posuti secerom u prahu, ili 100gr secera u prahu umutiti sa 3-4 kasike limunovog ili narandzinog soka i preliti kolac. Gotovooo

Nema komentara:

Objavi komentar