Tjestenina sa umakom od teletine i povrća

Ovo je jedno od omiljenih jela moje porodice, te ga želim s vama podijeliti. Ukusno je, lahko se pravi a još lakše pojede :)


Recept za 3-4 osobe:

Oko 400 gr teleće šnicle
1 glavica luka
1 čehna bijelog luka    
1-2 mrkve
jedna paprika, ili malo ajvara ili sataraša
začina (vegeta, so, crvena paprika)
malo brašna

tjestenine po želji


Za početak izrezati sitno luk, bijeli luk i mrkvu. Meso isjeći na zalogaje. U tavi na srednjoj temperaturi upržiti povrće dok ne poprimi lijepu rumenu boju. Izvaditi iz tave i na jakoj vatri kratko zapeći meso sa malo ulja. Kada se meso peće ne treba ga puno miješati, nego na rasporediti po tavi i ostaviti nekoliko minuta da poprimi boje sa jedne strane, onda okrenuti na drugu stranu i zapeći takođe.

Vratiti povrće u tavu, zaliti sa malo vode, tek toliko da se do pola prekrije meso, dodati začine i na niskoj temperaturi kuhati oko pola sata da meso lijepo omekša. Poslije jednu papriku isjeći na sitno i dodati u tavu, ili 2-3 kašike ajvara ili sataraša, po potrebi doliti vode. U posebnoj posudi pomiješati 1-2 kašike brašna sa malo vode, umutiti dobro i preliti po smjesi te pustiti da prokuha.



 U to vrijeme skuhati tjesteninu po uputstvu na pakovanju, ocijediti i dodati u saft ili sarvirati odvojeno. U saft po želji staviti malo vrhnja za kuhanje i poslužiti. Alternativno se može služiti i sa rižom ili krompir pireom. :D

Primjedbe