Arhiva bloga

ponedjeljak, 6. travnja 2015.

Pita od jabuka sa brusnicom

Ovo je omiljeni kolač moje mame, može se praviti na velikom plehu ili u kalupu za kolače, onda uzmete pola mjere. Inače za ovaj kolač idu grožđice, ali ih iskreno ne volim pa sam tražila alternativu i odlučila se za brusnice. I to ih nisam željela tek tako nabacati u fil nego sam ih preko noći namočila u soku od jabuka i zaista je bilo ukusno :) Slijedi recept:

Za fil:
  • 1 1/2 kg jabuka
  • 50 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • malo cimeta
  • 30 gr brusnice (može i grožđica)
  • 50 gr putera
  • oko 50 gr šećera
Za tijesto:
  • 400 gr brašna
  • 4 kašičice praška za pecivo
  • 70 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 4 kašike mlijeka
  • 150 gr mehkog putera ili margarina
Za premazivanje:
  • 1 žumance
  • 1 kašika mlijeka
  • 50 gr listića badema (može i bez) 

 Brusnicu preko noći potopiti u malo soka od jabuke. Jabuke oguliti, isjeći na tanke kriške i zajedno sa puterom i šećerom staviti u tavu da se lagano dinstaju. Kad jabuke omekšaju i voda ispari dodati začine i ocijeđenu brusnicu. Ostaviti da se ohladi. Za tijesto sve sastojke zamijesiti u glatko tijesto i prepoloviti. Pola tijesta izvaljati i staviti u podmašćenu tepsiju, po tome poredati jabuke. Drugi dio tijesto na pobrašnjenoj površini izvaljati i narolati na papir za pečenje, pomoću papira nanijeti na sloj jabuka i izbušiti viljuškom ili nožem urezati neku finu mustru da se ne bi tijesto pod parom napuhalo. Umutiti mlijeko i žumance i time premazati tijesto. Posuti listićima i peći  na 200 stepeni oko 25 minuta. Kad se ohladi posuti šećerom u prahu.. Prijatno!! :)

Nema komentara:

Objavi komentar