Arhiva bloga

petak, 1. svibnja 2015.

Red Velvet Cupcakes + Whipped Cream Cheese Frosting

Red Velvet Cake je tradicionalni kolač iz Amerike, u prijevodi bi značio "crveni sametni kolač" - i zaista mu
je tekstura sametna i sočna. Ovaj put predstavljam umanjenu varijantu u obliku cupcakes-a i dosad su svi koji su ih probali bili oduševljeni. Sami za sebe su ukusni a topping od svježeg sira ih upotpunjuje. Tradicinalnu crvemkastu boji dobiju hemijskom reakcijom kakaa i jogurta, mada se danas stavi i crvena prehrambena boja radi pojačavanja crvene boje. Meni su lično ove gel boje slabe u tijestu, zasad koristim "eterika" bje u prahu kje daju dobre rezultate.


Recept za 12 cupcakes-a:

  • 60 gr mehkog putera
  • 150 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • 1/4 kašičice soli
  • 125 gr brašna
  • 10 gr kakaa
  • 1/4 kašičice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice bikarbon sode
  • 1/2 kašičice sirćeta
  • 120 ml tečnog jogurta ili kiselog mlijeka
  • crvena prehrambena bja (ne mora)

 Sastojci za Whipped Cream Cheese Frosting (recept je za oko 24 cupcakes-a ili 1 tortu) :
  • 200 gr sirnog namaza (abc sir ili slično)
  • oko 200 gr šećera u prahu, stavljate pomalo i probate dok vam ukus ne odgovara)
  • malo soka i korice limuna
  • 1 vanilin šećer ili aroma vanilije
  • 300 ml vrhnja za šlag, fin utučeng
  • 1 kesica šlag fixa ako trebaju duže stajati ili se transportvati negdje :)

 Za kolačiće: Umutiti puter sa šećerom, van.šećerom i soli, dodati jaje i sve fino izmiksati. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, kakao i sve skupa prosijati. U jogurtu razmutiti boju (opcionalno) i naizmjeninčno sa brašnom umijesiti u tijesto. Na kraju pomiješati sodu i sirće (polahko, ovo će zapjeniti) i dodati u tijesto. Još jednom kratko sve izmiksati, podijeliti na kalupiće i peći na 180 stepeni 20-25 minuta (provjeriti čačkalicm, kada zabodete čačkalicu u sredinu i izvadite na njoj ne smije ostati tijesta). Ostaviti da se ohlade.

Za topping: Sir mikserom kremastu umutiti, dodati malo soka i koricu limuna i šećer u prahu prema ukusu i sve lijep kremast umutiti, ali ne predugo. Vrhnje za šlag umutiti i sjediniti sa sirom. Time ukrasiti kolačiće kako god želite i ostaviti u frižideru barem sat da se stegne. Uživajte i ako imate pitanja ostavite komentar ispod :D

2 komentara: