Ražnjići sa povrćem i mesom + kalja od krompira

Ovo je jako lijepo jelo za goste, ali i kad ste sami. Djeca uživaju u redanju mesa i povrća, a pojedu ih kasnije slatko - čak i povrće! A kalja je jelo koje često pravimo, tradicionalno bosansko jelo kojeg ima u više varijanta. Ovo je varijanta koju moju moja porodica najviše voli.



  • 1 kg krompira
  • 2 glavice luka
  • Vrhnje
  • 500 gr fileta piletine, junetine ili teletine
  • 1 tikvica
  • 300 gr gljiva
  • 1 patlidžan
  • 1 veća glavica luka
  • 1 paprika

(Ovo su samo prijedlozi, može se uzeti povrća po želji)


Za kalju krompir i luk oguliti i isjeći na tanke kriške. Dodati so, vegetu i ulje, sve dobro izmiješati, poredati u tepsiju i peći na 200 stepeni dok krompir ne bude pečen i rumen. Preliti vrhnjem za kuhanje. 
Za ražnjice meso isjeći na kocke, povrće takođe gledajući da sve kocke imaju istu veličinu. Luk isjei na 8 dijelova i razdvojiti kore. Pomiješati meso, luk, papriku, gljive i patlidžan, dodati vegetu, so, mljevenu papriku, sitno sjeckanu čehnu bijelog luka i ulje, sve dobro izmiješati i ostaviti da stoji 23 sata, još bolje preko noći. Tikvice izrezati na kolutove i prepoloviti ih, posoliti, pouljiti i dodati malo limunovog soka. Takođe ostaviti da odstoji.
Na štapiće za ražnjiće redati naizmjenično meso i povrće i redati na tanjir. Preliti marinadom.
 Peći na roštilju ili u vreloj tavi sa svih strana dok ne bude meso pečeno. Ili zapeći sa svih strana i na kraju staviti 10 minuta na kalju da se propeće, ali ne duže jer će se meso inače isušiti. Servirati skupa sa salatom.



Primjedbe