Arhiva bloga

četvrtak, 8. listopada 2015.

Pizza-pužići



Ovo mi je onako alternativa pizzi, kad imam goste ili za domaću užinu djeci u školi, jer zaista ne volim da


kupuju sebi svašta. U suštini je možete puniti čime želite, samo ne treba ih pretrpavati filom, teže se sjeku ;)

Za dva pleha pužića:

  • 400 gr brašna
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica germe
  • 1 bjelance
  • 1 žumance (za premazivanje)
  • 50 ml ulja
  • 100 ml vode
  • 100ml mlakog mlijeka

Za nadjev:
 
  • Paradajz sos *
  • Sira gaude ili edamer, može i mozzarela
  • Po želji gljiva, salame, sudžuke, tune ili neke druge ribe itd.
  • Malo origana

Od svih sastojaka zamijesiti tijesto i ostaviti da nadođe na dvostruku veličinu. Podijeliti na dva dijela, tanko razvaljati u duži pravougaonik i premezati paradajz sosom, posuti tanko sirom, staviti najdkev po želji i opet tanko posuti sirom. Sa duže strane zarolati i oštrim nožem lagano isjeći na kolutiće oko 2cm širine, na podmasćen pleh, još bolje obložen papirom za pečenje, poredati okrenuto filom prema gore. LAgano premazati žumancetom i posuti s još malo sira. Na 180 stepeni peći dok lijepo ne porumeni.  :)


*Za pravo ukusan paradajz sos upržiti na ulju sitno isjećenu glavicu luka, 2 čehne bijelog luka, zaliti sa jednom konzervom oguljenog paradajza (može se staviti i svježi oguljeni paradajz), dodati malo šećera, soli i origana, pustiti na srednjoj temperaturi da ukuha u fino gusti sos. Tako se može vreo sipati u vrele tegle, zatvoriti i imate uvijek aromatičan i ukusan paradajz sos za pizzu, ali je i jako ukusan s tjesteninom.

Nema komentara:

Objavi komentar