
Počet ćemo s tijestom - postoje dva standardna tijesta:
- Pate brisée ili ˝broken pastry˝, lomljeno tijesto, s jedne strane jer se hladan puter izlomi u brasšno i s druge jer se tijesto nježno lomi prilikom jedenja. Koristi se za slatke i slane pite jer ne sadrži mnogo šećera i najčešće se koristi.
- Pate sucrée ili sweet pastry, meni draža varijanta je sa sećerom, ne lomi se prilikom jedenja nego se da čisto presjeći i topi se u ustima.
Jako je bitno ispoštovati vrijeme mirovanja da bi se tijesto lakše obradilo i radi ljepšeg oblika nakon pećenja.
Evo recept za oba tijesta:
Pate brisée:
- 2 1/2 cups ili 420 gr.brašna
- 1 mala kašičica soli
- 1 mala kašičica šećera
- 1 cup ili 230 gr hladnog putera, izrezan na kocke
- nekoliko kašika hladne vode
Tijesto bi najbolje bilo spojiti kuhinjskom mašinom, ako nemate omda viljuškom da se puter ne bi zagrijao i topio tokom obrade. Znači pomiješati brašno, so i šećer, dodati izrezani puter i miješati tijesto, po potrebi dodavati pomalo vode dok se tijesto ne počne ujedinjavati. Staviti u najlon i ostaviti da odstoji u frižideru najmanje pola sata. Nakon toga se može praviti kolač po želji. Ovaj recept je dovojan za dvije jednostavne pite ili jednu duplu, znači s poklopcem.
Pate sucrée, ili slatko tijesto:
- 2 1/2 cups ili 420 gr brašna
- 1/4 cups ili 50 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica soli
- 1 cup ili 230 gr hladnog putera izrezan na kocke
- 2 žumanca
- malo hladne vode ili vrhnja
Tijesto se isto pravi kao i prethodno. Može se naravno korsitit margarin, ili kombinacija margarina i putera.
Primjedbe
Objavi komentar