Američka pita - široka paleta mogućnosti

Nakon dugo, dugo vremena stižu novi recepti. Nakon radova i selidbe napokon imam prostor i vrijeme da probam nove recepte i podijelim ih s vama. Jesen je, moja omiljena sezona, puna bašta jabuka, krušaka, šljiva i tikava. Jedan od najboljih, odnosno najukusnijih načina spremanja ovog voća (i povrća) su, pored pravljenja zimnice, američke pite. To mi je trenutačna opsesija, ja vjerujem da svako ima takav period gdje mu baš "legne" neka vrsta hrane. Lagano je za napraviti, ako se slijedi nekoliko uputa, a i kod dekoracije nema granica. Možete tijestom ukrašavati kako vam se sviđa, u skladu s punjenjem ili godišnjim dobom.
 Počet ćemo s tijestom - postoje dva standardna tijesta:

  1. Pate brisée ili ˝broken pastry˝, lomljeno tijesto, s jedne strane jer se hladan puter izlomi u brasšno i s druge jer se tijesto nježno lomi prilikom jedenja. Koristi se za slatke i slane pite jer ne sadrži mnogo šećera i najčešće se koristi.
  2. Pate sucrée ili sweet pastry, meni draža varijanta je sa sećerom, ne lomi se prilikom jedenja nego se da čisto presjeći i topi se u ustima.
Jako je bitno ispoštovati vrijeme mirovanja da bi se tijesto lakše obradilo i radi ljepšeg oblika nakon pećenja.

Evo recept za oba tijesta:

Pate brisée:
  • 2 1/2 cups ili 420 gr.brašna
  • 1 mala kašičica soli
  • 1 mala kašičica šećera
  • 1 cup ili 230 gr hladnog putera, izrezan na kocke
  • nekoliko kašika hladne vode

Tijesto bi najbolje bilo spojiti kuhinjskom mašinom, ako nemate omda viljuškom da se puter ne bi zagrijao i topio tokom obrade. Znači pomiješati brašno, so i šećer, dodati izrezani puter i miješati tijesto, po potrebi dodavati pomalo vode dok se tijesto ne počne ujedinjavati. Staviti u najlon i ostaviti da odstoji u frižideru najmanje pola sata. Nakon toga se može praviti kolač po želji. Ovaj recept je dovojan za dvije jednostavne pite ili jednu duplu, znači s poklopcem.


Pate sucrée, ili slatko tijesto:

  • 2 1/2 cups ili 420 gr brašna
  • 1/4 cups ili 50 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica soli
  • 1 cup ili 230 gr hladnog putera izrezan na kocke
  • 2 žumanca
  • malo hladne vode ili vrhnja
Tijesto se isto pravi kao i prethodno. Može se naravno korsitit margarin, ili kombinacija margarina i putera.

Primjedbe