Munchmallow Cupcakes

Pošto smo svi ljubitelji Munchmallowa morala sam neki kolačić napraviti u tom pravcu - znam da postoji kolač ali sam željela malo zanimljiviju verziju, a ja sam svakako veliki ljubitelj Cupcakes, džaba je.  Idealni za rođendane, praznike i sl. Ima malo posla ali se isplati. 👌👌

Za tijesto:

  • 150 gr mehkog putera
  • 150 gr šećera
  • malo soli
  • Vanilin šećer 
  • 2 jaja
  • 160gr brašna
  • 1/2 kašičice 🥄 praška za pecivo
  • 1/4 kašičice 🥄 sode bikarbona
  • 30 gr kakaa
  • Po p







    otrebi mlijeka 
  • 100 gr sjeckane čokolade

Krema:
  • 3 bjelanca 
  • 200 gr šećera u prahu 
  • 1/4 kašičice praška za  pecivo 
Preljev :
  • 300gr crne čokolade 
  • 30 gr kokosovog maslaca 

1. Tijesto:
  Na velikoj brzini umutiti puter, šećer, so I vanilin šećer 3-4 minute. Dodati jaja jedno po jedno i mutiti dok se smjesa ne ujedini. Pomiješati brašno, kakao, prašak i sodu, prosijati i umijesiti u ostatak tijesta, zavisno od jaja može biti i malo gusto pa dodati mlijeka 1-2 kašike. Na kraju umijesiti čokoladu. Rasporediti na 12 muffina, peći na 170 C° oko 20 minuta. Dok se kolačići hlade spremiti kremu:

2. Krema:
  Bjelanca staviti u čistu metalnu posudu, dodati šećer u prahu i staviti zdjelu u šerpu u kojoj kuha voda tako da zdjela ne dotiče vodu nego se zagrijava na pari. Mikserom na najnižoj brzini miješati dok se zdjela zagrijava nekih 5-7 minuta, kada trljate masu među prstima mora biti svilena bez kristala šećera. Kad je masa dovoljno topla postaje sve gušća, skinete zdjelu i nac velikoj brzini mučite smjesu dok ona ne dobije na volumenu i zdjela bude samo mlaka na dodir. Masu staviti u kesu za špricanje, odrezati vrh ili staviti okrugli nastavak i našpricati visoke šešire na muffine. Ostaviti ih kratko u frižider.

3. Preljev :
  Čokoladu otopiti na pari, dodati kokosov maslac ili malo ulja i nasuti u čašu malo širu od muffina. Umakati kremu ma muffinima i ostaviti u frižider da se stegne.

Ostatak čokolade pomiješati sa pahuljicama, mislijem ili bademima /lješnjacima pp želji, kašikom stavljati male hrpice na pek papir i ostaviti da se stisne. 

Primjedbe