Minijaturne tortice, mehko i zracno tijesto sa ukusnom dekadentnom kremom..
- 1 solja vrele vode (kao mjeru uzimam solju od 230ml)
- 1/2 solje kakaa
- 1 i 1/3 solje brasna
- 2 supene kasike praska za pecivo
- malo soli
- 115 gr mehkog putera
- 1 solja secera
- 2 jaja
- arome vanilije
- 2 supene kasike milerama
- 2 supene kasike nutelle
U posudi pomijesati kakao i vrelu vodu i ostaviti da se hladi. U drugoj posudi umutiti puter,secer, aromu i so u finu pjenastu masu. Dodati jedno po jedno jaje i novo dodati tek kad se prethodno umijesilo potpuno. Dodati mileram i nutellu i fino umijesiti. Pomijesati brasno i prasak za pecivo o naizmjenicno sa kakao-vodom dodati u smjesu i sve fino umutiti. Podijeliti na kalupe puneci ih 2/3 da ne budu preveliki jer ce doci jos krema.
Peci ih na 180C oko 20 min i ostaviti da se ohlade.
Za kremu:
200gr putera umutiti sa soljom i po secera u prahu (znam da zvuci uuuzasno kaloricno ali recept je iz amerike a amerikanci vole slatko, tako po zelji dodati secer)
Dodati 1/4 solje milerama i 3/4 solje nutelle.
Kome je ovo prejaka, a zaista ga razumijem ;), moze umjesto ovog frostinga staviti ganache.. Na kraju ukrasiti po zelji :)
Primjedbe
Objavi komentar