Prhko tijesto volim jer je tako jednostavno a
univerzalno. Može se koisiti za slana i slatka jela, za kolače, keksiće ili
pite (američke *pies*). Sav postupak posebno olakšava princip 1-2-3 – Jedan dio
šećera, dva dijela masnoće i tri dijela brašna. Praška za pecivo ne stavljamo
jer ne želimp rahlo i mehko nego prhko i hrskavo tijesto.. Za pite punjene
kremom, sirom ili ipak nečim slanim tijesto se treba peći naprazno, tako što se
utisne u kalup, prekrije masnim papirom i pritisne npr.grahom ili sušenim
graškom.. Tako u teoriji, u vlastitj praksi se tijesto super peće i bez tog
punjenja, samo se treba na nekoliko mjesta izbosti viljuškom da se ne bi
napuhalo. Poželji možemo dodati arome
poput vanilije, korice limuna ili narandže, cimeta itd.
Keksići ukrašeni royal icingom |
Osnovni recept za prhko tijesto:
100 gr šećera
200 gr putera (hladnog!!)
300 gr brašna
1 žumance (može, a ne mora)
Od svih sastojaka umijesiti tijesto tek toliko
da se sastojici sjedine, zamotati u foliju
i ostaviti u frižider barem 1 sat. Na malo brašna promijesiti, izvaljati
i po želji isjeći keksići ili napuniti kalup i peći na 180C* dok blago ne
porumeni.
Ovo se tijest ne peće dugo, morate ga uvijek
imati u vidu da ne zagori, bolje ga ispeći malo svjetlije nego pretamno...
Od danas ovo mi je omiljeni blog <3
OdgovoriIzbrišiHvala ti, Velida draga, i ja tvoj pratim več duže vrijeme :*
Izbriši