Prhko tijesto volim jer je tako jednostavno a
univerzalno. Može se koisiti za slana i slatka jela, za kolače, keksiće ili
pite (američke *pies*). Sav postupak posebno olakšava princip 1-2-3 – Jedan dio
šećera, dva dijela masnoće i tri dijela brašna. Praška za pecivo ne stavljamo
jer ne želimp rahlo i mehko nego prhko i hrskavo tijesto.. Za pite punjene
kremom, sirom ili ipak nečim slanim tijesto se treba peći naprazno, tako što se
utisne u kalup, prekrije masnim papirom i pritisne npr.grahom ili sušenim
graškom.. Tako u teoriji, u vlastitj praksi se tijesto super peće i bez tog
punjenja, samo se treba na nekoliko mjesta izbosti viljuškom da se ne bi
napuhalo. Poželji možemo dodati arome
poput vanilije, korice limuna ili narandže, cimeta itd.
![]() |
Keksići ukrašeni royal icingom |
Osnovni recept za prhko tijesto:
100 gr šećera
200 gr putera (hladnog!!)
300 gr brašna
1 žumance (može, a ne mora)
Od svih sastojaka umijesiti tijesto tek toliko
da se sastojici sjedine, zamotati u foliju
i ostaviti u frižider barem 1 sat. Na malo brašna promijesiti, izvaljati
i po želji isjeći keksići ili napuniti kalup i peći na 180C* dok blago ne
porumeni.
Ovo se tijest ne peće dugo, morate ga uvijek
imati u vidu da ne zagori, bolje ga ispeći malo svjetlije nego pretamno...
Od danas ovo mi je omiljeni blog <3
OdgovoriIzbrišiHvala ti, Velida draga, i ja tvoj pratim več duže vrijeme :*
Izbriši