Sočni i mekani, slatki s aromom cimeta, klasična poslastica u Americi. Ako ne volite cimet može i bez, ne gube na svojoj kvaliteti. Zadnji put sam u punjenje dodala na tanke kriške narezane jabuke - preukusno, a zaista se lagano prave! A kad se po kući širi miris karamela i cimeta.. mmmhhh...
Za oko 20-25 pužića:
tijesto:
- 50 gr otopljenog i ohlađenog putera
- 300 ml mlakog mlijeka
- 1 jaje
- 2 kašike šećera
- pola kašičice soli
Cinnamon buns - deblja verzija
- 1 kesica pudinga od vanilije
- 500 gr brašna
- 1 kesica germe
- 75 gr mehkog putera
- 100 gr smeđeg šećera
- 2 kašičice mljevenog cimeta
- po želji 100 gr sjeckanih oraha, lješnika, ili 1 jabuka isjećena na kriške, ili npr. grožđice
- 100 gr šećera u prahu
- 2-3 kašike mlijeka
Za tijesto sve sastojke fino umijesiti u glatko tijesto i ostaviti da nadođe 1 sat. Ponovo prekuhati i ostaviti da još jednom nadođe, a može se i odmah nastaviti, ali što se više puta premijesi tijesto ljepše nadođe.
Kad je lijepo nadošlo na pobrašnjenoj površini prekuhati i razvljati u kvadrat, ne previše tanak i premazati puterom. Pomiješati šećer i cimet i posuti ravnomjerno po kvadratu. Doati još ostale sastojke po želji, mada je i ovako sasvim dovoljno :)
Urolati s duže strane i isjeći na kriške oko 2 cm debljine, ako želite manje komada a veće onda sjecite deblje i stavite u malu tepsiju - to su onda cinnamon buns, isto jaaako ukusni. Na papirom obložen pleh prerezanom starnom prema gore redati ostavljajući fino prostor između. Ostaviti da nadođe jedan sat na toplom mjestu i peći na 200 stepeni oko 15-20 minuta, dok fino ne porumene. Izvaditi i prekriti vlažnom (ne mokrom) krpom da samo omlaknu. Umutiti mlijeko i šećer da se dobije rjeđa masa i time kašikom "pošarati" tople pužiće. Najbolji su topli i svježi, ali su i idui dan ukusni, još bolje kad se podgriju u mikrovalnoj ili peći :)
Primjedbe
Objavi komentar