Royal icing





Royal icing se sastoji od bjelančevine i šećera u prahu i koristi se za ukrašavanje torti, crtanje bordura na tortama, keksićima, ali se od njega mogu napraviti i divni ukrasi kao cvijeće, leptiri i čipke... Za svakog ko se želi dublje pozabaviti izradom torti ovo je nezaobilazna tema, jer se pored ostalog royal icing može koristiti i kao jestivo ljepilo pri izradi kolača..

Osnovni recept:

  • 1 bjelance (ako želite biti sigurni da je bezbjedno ono se može pasteurizirati tako da se nad vodenom            parom bjelance zagrije na 60 stepeni, to ubija sve bakterije-ali je potreban poseban termometar)
  • 220-250gr šećera u prahu 8zavisno od veličine jajeta)
  • nekoliko kapi limunovog soka
 Bjelance se blago istuće i doda se šećer dok se ne dobije prilično čvrsta masa, kad se izvadi kašika ostaju vrhovi od icinga koji stoje. Taj je najbolji za špricanje bordura na tortama i špricanje čvrtih ukrasa koji se mogu prenositi, dodavajući vode royal icing se može razrijediti tako da s njim mogu poponjavati veći prostori nakeksima i tortama. A može se i razrjeđivati voćnim sokovima što daje još ljepšu aromu. Kod svježe korištenog bjelanceta royal icing se može držati i do 14 dana u frižideru u posudi dobrp prekrivenom najlonom.
Za cvrste figurice vrijeme susenja je oko 12-16h, zavisno od veemena,ako je sparina moze trajati i duze.

Primjedbe