Miješano tijesto

Miješano tijesto se, kako mu samo ime kaže, miješa intezivno kako bi lijepo naraslo i bilo ukusno sočno a ipak zračno. Ovaj receot sadrži u istoj količini šećer, brašno i puter, mada postoje razne vrste sa više ili manje masnoće, sa mlijekom ili uljem... Ako se doda gustin kolač će biti više suh i šupljikaviji, više brašna daje čvršći kolač.
Ovaj recept daje sočan, fin kolač koji se lahko pravi. Da bi bolje uspio najbolje bi bilo da svi sastojci imaju sobnu temperaturu.

Recept (za kalup od 24cm)

  • 250 gr mehkog putera
  • 5 jaja
  • 250 gr šećera
  • 250 gr brašna
  • 1 supena kašika praška za pecivo

Umutiti puter sa šećerom dobro, oko 10 minuta (znam da zvuči puno, ali to je suština miješanog tijesta, što se duže miješa bue bolje!) Onda dodavati jeno po jedno jaje, svako za se mutiti oko pola minute da se fino sjedini sa tijestom. Pomiješati brašno sa praškom, dodati u tijesto i što brže umutiti i izliti u kalup. Peći na 180 minuta oko 35 minuta. Ostaviti da odstoji u kalupu oko 10 minuta, izvaditi na rešetku i pustiti da se potpuno ohladi.  

Varijacije:

 Zamjenom 40-60 gr brašna kakaom dobijemo čokolani kolač. Ukoliko želite baš čokoladni kolač bolje je Sachertorta ili brownie.
Dodati vanilije ili drugih začina po želji.
Na kraju miješanja se može i umjesiti do 200 gr oraha, badema ili drugih orašastih plodova, komadića čokolade ili isjeckanog suhog voća.
I svježeg voća možemo na kraju dodati.
Gotov kolač se može posuti šećerom u prahom, preliti čokoladom ili natopiti agdom.


Primjer:
"Izvrnuti" kolač od narandže







Primjedbe