Arhiva bloga

petak, 6. veljače 2015.

Sočni biskvit

 Ovaj biskvit je malo čvršći i sočniji od klasičnog biskvita koji se inače koristi za torte. Lahko se reže i oblikuje tako da je odličan za motivne torte za dječije rođendane itd.
Recept se može prilagođavati željenom ukusu što ga čini zaista univerzalnim, a lahko se pravi i malo ima prostora za greške. Za laganije torte preporučujem klasični biskvit.


Recept: 

  • 6 jajabiskvit
  • 300 gr šećera
  • 300ml tečnosti (mlijeko, jogurt, voćni sok, kahva... )
  • 300 ml ulja
  • 450 gr brašna
  • 1,5 prašak za pecivo
 Umutiti pjenasto jaja sa šećerom i malo soli. Što se duže muti bolje je, barem 5 minuta da se volumen fino poveća. Ulje i tečnosti brzo uliti pri tome dalje miješati na nižoj brzini.
Brašno i prašak za pecivo pomiješati, prosijati i dodati u tijesto. Uliti tijesto u kalup od 28cm promjera i peći na 180C oko 40-50 minuta. Provjerite čačkalicom!!


 Varijacije:

Po želji dodati vaniliju, kahvu, sok ili dodati kakao u brašno za čokoladno tijesto.

Čvrst kolač koji se može premazan ganachom korisitit za prekrivanje fondanom i za višespratne torte, u odnosu na miješano tijesto može se puniti kremom. Za punjenje voćem ili šlagom ipak je bolji klasični biskvit.



Torta od narandže sa kremom od zohve


Ako imate pitanja ili komenatara, pišite mi :)

Nema komentara:

Objavi komentar