Torta od narandže sa kremom od zohve

Jednostavna, brzinska torta sa osvježavajućom kremom. Tako je lagan i brzo napravljen. Jedna varijacija sočnog biskvita.

Tijesto:

6 jaja
300 gr šećera
300 ml iscijeđenog soka od narandži
300 ml ulja
450 gr brašna
2 praška za pecivo

Krema:

700ml vrhnja za šlag
2 šolje želea od (bobica) zohve, a može i neki drugi žele po želji


Jaja dobro umutiti, što duže to bolje, polahko miješajući uliti sok i ulje. Pomiješati brašno s praškom za pecivo i umijesoti u tijesto, uliti u kalup od 28cm i peći na 175C oko 40-50 minuta, provjeriti čačkalicom je li gotov. Ostaviti u kalupu oko 10 minuta, potom istresti na rešetku i pustiti da se potpuno ohladi. Prerezati ga dva puta poprijeko da dobijemo 3 kore.

Šlag skoro čvrsto umutiti i dodati žele, brzo i kratko umijesiti u šlag, premazati kore, redati jedni na drugu i cijelu tortu premazati kremom i ukrasiti po želji. Ostaviti da se hladi barem 1h.

Primjedbe