Švarcvaldova torta

Jedna od najpoznatijih torti, svako je poznaje jer je jednostavno ukusna. Oprobala sam mnogo recepata,
kombinovala i testirala.. Ovaj mi je najdraži, biskvit je sočan i mekan, a prhko tijesto daje posebnu notu. Švarcvaldova torta je i prva torta koju sam pravila.


Recept za kalup od 28cm / 16 porcija:

Prhko tijesto:

125 gr brašna
10 gr kakaa
1 vršak noža praška za pecivo
50 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašika soka od višnje
75 gr mehkog putera


Biskvit:

4 jaja
100 gr šećera
1 kesica vanilin šećera
100 gr brašna
1/2 kašičice praška za pecivo
25 gr gustina
10 gr kakaa
malo cimeta

Fil:
1 tegla višanja od toga
250 ml soka od višanja

50 gr šećera
40 gr gustina

1 kesica mljevene goveđe želatine ili 1 kesica dr.oetker želatin fix (isto ima goveđi)
800ml vrhnja za šlag
40 gr šećera u prahu

Ukras:
Mljevene ili strugane čokolade
po želji ušećerene višnje

Zagrijati peć na 180C
 Za prhko tijesto sve sastojke rukama brzo zamijesiti glatko tijesto i izvaljati na podmašćeno dno kalupa. Izbosti viljuškom na nekoliko mjesta i peći oko 15 minuta. Odmah nakon pećenja odvojiti od kalupa ali ostaviti na njemu da se ohladi. Nakon toga dno kalupa obložiti pek papirom.
Za biskvit jaja pjenasto umutiti 1 minutu na najvećoj brzini, mješajući usuti šećer i vanilin šećer i dalje miješati oko dvije minute. Pomiješati ostale, suhe, sastojke, prosijati (!!) i kašikom polahko podvući pod jaja. Odmah istresti u kalup i peći na istoj temperaturi oko 30 minuta. Zabosti čačkalicu u tijesto, ako ne ostane na njoj tijesta onda je kolač gotov. Prvih 20 minuta nikako ne otvarati peć, da bi kolač fino nadošao.
Kolač ostaviti u kalupu 10 minuta, onda mu skinuti obruč, okrenuti ga na krpu, skinuti dno i papir, prekriti krpom i ostaviti ga da se potpuno ohladi. Prerezati ga jednom poprijeko (manje će se mrvi ako ga prije rezanja stavite pola sata u frižider). Premazati malo sokom od višanja.


Za fil višnje procijediti u situ sačuvajući sok. Ako nema dovoljno vodom napuniti sok na 250ml tečnosti. Ako nemate ušećerene višnje odvojiti 16 višanja za dekoraciju. Sok pomiješati zajedno sa gustinom i šećerom, prokuhati, kada provrije dodati višnje i kratko kuhati dok se ne počne zgušćavati.
 Na pladanj za torte staviti prhko tijesto, oko njega staviti obruč i premazati ga vrelom smjesom od višanja ostavljajući slobodan prostor okolo od oko 1cm. Ostaviti da se ohladi.

 Ako koristite želatin fix vrhnje za šlag umutiti malo, onda miješajući odati prvo želatin fix pa šećer u prahu i umijesiti do željene čvrstoće. Ne previše, treba da je još lahko razmaziv, da ne bi dobili puter :)
Ako koristite mljevenu želatinu onda treba pomiješati želatin u šerpici sa 5 kašika hladne vode i ostaviti da nabubri oko 10 minuta, potom zagrijati dok se ne rastopi. Vrhnje malo istući, polahko dodati dvije tri kašike u smjesu želatine i obro zamijesiti, dodati zajedno sa šećerom u šlag i utuči do kraja. Moj savjet: Ako ikako možete nabaviti želatin fix - mnogo mnogo lakše se koristi nego mljevena želatina, jer mljevena želatina se lahko zgrudi ako joj se doda previše ili prehladnog šlaga.. Ako torta neće predugo stajati možete koristiti i dvije kesice šlag fixa :)

1/3 kreme premazati po smjesi od višanja, poklopiti gornjim poklopcem biskvita, pramazati drugom trećinom kreme, uzeti potom dno biskvita, okrenuti dno prema gore i staviti na kremu (tako dobijemo ravnu i lijepu površinu torte. Odozgo tanko premazati šlagom i ostaviti da se hladi 2 sata. Ostatak fila ne stavljajte u hladnjak jer će se stisnuti i neće se moći mazati. Izvaditi kolač iz frižidera, skinuti obruč i cijelu tortu tanko premazati vrhnjem i staviti pola sata nazad u frižider (to se naziva crumb-coating, tako se uvežu mrvice i torta kasnije izgleda puno urednija i ljepša). Nakon toga cijelu tortu ostatkom kreme premazati, gore našpricato šlagom 16 rzžica i na svaku staviti po višnju. Odozgo i sa strane ukrasiti mljevenom ili struganom čokoladom. (Struganu čokoladu ćete dobiti tako što tupom stranom noža sa komada čokolade sastružete sebi loknice).


Uživajteee


Primjedbe