Arhiva bloga

subota, 7. ožujka 2015.

Buhtle

Mmmmhhhhmm, svako voli buhtle, a ove se lahko i brzo naprave, tako su mehke i mogu se puniti čime god želite :)

Za 12 buhtli:

500 gr brašna
1 kesica germe
100 gr šećera
1 vanilin šećer
75 gr otopljenog putera
250 ml mlakog mlijeka
1 jaje
malo soli


Punjenje po želji:

razni džemovi
čokolada ili evrokrem
voće
puding

 Od svih sastojaka zamijesiti glatko tijesto i ostaviti da nadođe na toplom mjestu oko sat, ili dok se volumen ne udvostruči. Premijesiti tijesto na pobrašnjenoj površini i podijeliti na 12 dijelova.





Svaki dio razvaljati i napuniti čime želite, vrhove sastaviti i uvrnuti da fil ne bi iscurio i okrenuti glatku stranu prema gore i redati s razmakom u podmašćenu tepsiju.




Pokriti vlažnom krpom i ostaviti na toplom mjestu pola sata da nadođe. Peći na 200 stepeni u donjem dijelu peći 20-25 minuta, dok buhtle lijepo ne porumene. Posuti šećerom u prahu i uživati :)





Ideja za fil:  Dvije jabuke oguliti i isjeći na kocke, sa malo putera i vanilim šećerom dinstati u tavi dok jabuke ne omekšaju. Umutiti kesicu pudinga sa 400 ml mlijeka i preliti po jabukama i skuhati. Kad se ohladi njime puniti buhtle. Ako kotistite mlaku smjesu buhtle još bolje nadođu..




Nema komentara:

Objavi komentar