Arhiva bloga

petak, 6. ožujka 2015.

Francuska peciva za začinskim puterom

Danas vam želim pokazati recept za jedno jako ukusno, mekano i aromatično pecivo. Odlično je za roštilj (znam da je još rano razmišljati o roštilju, ali bolje je na vrijeme planirati), za goste uz suho meso i sudžuku, ili za ručak kao prilog. A što je još bolje, može se nakon prvog pećenja zalediti, tako da ga možete izvaditi kad vam nabrzinu zatreba hljeb ili vam se iznenada najave gosti :)

Za 2 veća ili 4 manja peciva:

  • 250 ml mlake vode
  • 1 kašičica meda
  •  1 kesica kvasca
  • 400 gr brašna
  • 1-2 kašike ulja

Za začinski puter:

  • 60 gr mehkog putera
  • 3 čehne bijelog luka
  • 1/2 kašičice soli
  • malo bibera, čili po izboru
  • 1 kašičica majčine dušice
  • malo peršuna i nane (ili koje začine volite)
- Sira po želji (livada, gauda, edamer..)
- Umjesto ovoga možete uzeti i začinski puter od Meggle- ima u skoro svim trgovinama

Za peciva zamijesiti sve sastojke u glatko tijesto i ostaviti na toplom mjestu da nadođe barem 1 sat. Onda nauljenim rukama na nauljenoj radnoj površini premijesiti i podijeliti na 2 ili 3 dijela. Ako podijelite na 2 dobit ćete deblje i mekše, a od 3 dijela ćete dobiti tanja i hrskavija peciva.

Sada svaki dio rastežite lagano u dužinu uvrčući ga u suprotne strane, tako će se tijesto kasnije blago listati i moći rukama otkidati.


Staviti da podmašćen ili masnim papirom obložen pleh i ostaviti da naraste oko pola sata.
Onda peći na 200 stepeni 15-20 minuta i izvaditi da se ohladi oko 15 minuta.
U to vrijeme možete začine izmiksati u blenderu, dodati puter i kratko sve izmiksati da se smjesa ujedini. Izrezati sir na kriške.
Sada izrezati peciva lepezasto poprijeko sa razmakom d 1,5cm, ali ga ne presjeći do dna, nego ngdje do polovine.
  
 U svaki procjep namazati pomalo putera i staviti po krišku sira.















Napomena: Nakon ovog koraka možete peciva staviti u kese za zamrzavanje i zalediti. Kad vam zatreba ostavite da se otopi na sobnoj temperaturi i ispećete u zagrijanoj peći na 200stepeni dok ne porumeni. Ili: Direktno staviti u hladnu peć iz zamrzivača i uključiti peć na 200 stepeni i peći dok ne porumeni.


U zagrijanu peć na 200 stepeni ispeći dok ne porumeni. Želim vam uspješno kuhanje <3

Nema komentara:

Objavi komentar