Gnocchi - Viva Italia - Interkulinarno

Gnocchi su tradicionalno italijansko jelo od kuhanog krompira koje se jede kao i tjestenina. S obzirom da je
moja mamma radila u pizzeriji italianska kuhinja je sastavni dio naše ishrane, a gnnochi su jaako ukusni i sitiji nego sama tjestenina. Jednostavno je za napraviti a i može se zalediti i ka god želite izvadite sebi jednu lijepu porciju s umakom po želji.

Recept za 4 porcije:

500 gr kuhanog krompira (najbolje je krompir koji se raspada nakon kuhanja)
200 gr brašna
50 gr griza
1 žumance
malo soli po ukusu


Krompir skuhati i odmah vruć istisnuti kroz presu za krompir. Ko nema može i kašikom istisnuti kroz krupnije sito. Ostaviti da se ohladi.













Dodati brašno, griz jaje i soli po ukusu i izmijesiti glatko tijesto, ostaviti da malo odstoji. Onda pobrašnjenim rukama ovajati po komad tijesta veličine oraha i oblikovati ovale.

Viljuškom pritisnuti rebra u tijesto i staviti u ključalu vodu, u koju ste dodali mali ulja, da se skuha. Kada plove na površini onda su gotovi. Ocijediti ih i po želji upržiti sa malo putera u tavi ili sa umakom po želji. Meni su nekako najbolji sa klasičnim umakom od paradajza. Za njega treba upržiti glavicu luka, 2-3 čehne bijelog luka na maslinovom ulju, dodati teglu paradajza i pola tegle vode. Dodati so, vegetu, malo mažurana i origana i kuhati oko 1h da se fino zgusne. Prijatno!!






Primjedbe