Arhiva bloga

subota, 20. lipnja 2015.

Paluza od jagoda

Ovo sam iskopala iz mog starogbosanskog kuhara, a idealna je kao desert za iftare u vrelim ljetnim noćima, s i za sehur je odlična. Moguće su naravno i varijante sa drugim vrstama voća - jabuke, kruške, maline...

Za 6 osoba je potrebno:

  • 300 gr voća po želji (a može i više)
  • 500 ml vode
  • 80 gr šećera (ako je voće kiselije i više)
  • 1 kesica vanilin pudinga ili 40 gr gustina
  • 100 ml mlijeka
Voće očistiti i staviti skupa za vodom i polovinom šećera da kuha 10-tak minuta. Mlijeko zamutiti sa šećerom i vanilin pudingom (ili gustinom) i dodati u vrelu smjesu. Pustiti da kuha 2-3 minute i izručiti u pripremljene posude i ostaviti da se dobro ohladi. Ukrasiti istučenim vrhnjem i sjeckanim bademima. Pravo ukusno osvježenje.


Nema komentara:

Objavi komentar