
Mjera za jedan
tanjir halve:
- 100 gr margarina ili putera , ili ulja
- 100 gr brašna
- 100 gr šećera
- 200ml vode
- 1 vanilin šećer
Prvo treba skuhati
agdu, zato pomiješati šećer i vodu, dodati vanilin šećer i par kapi limunovog
soka. Pustiti da provrije i kuhati 2-3 minute, agda za halvu ne treba da bude
previše gusta. Ostaviti da se hladi. Potom u dubljoj šerpi istopiti puter ili
margarin, dodati brašno i sve to pržiti dok smjesa ne dobije zlatnožutu tamnu
boju, uvijek miješati, ovo vrlo lahko zagori.
Prije stavljanja agde
preporučujem ruku zaštititi krpom ili kuhinjskom rukavicom, jer je para jaaako
vrela a ako se smjesa ne miješa odmah mogu nastati grudvice. Znači šerpu
skinuti s vatre, dodati dvu agdu odjednom i brzo miješati dok se ne počne
zgušćavati i smjesa odvajati od šerpe. Ostaviti par minuta da se omlakne, onda
sa dvije kašike oblikovati halve i redati na tanjir. Ako imate kakve kalupe
mogu se i u njima praviti halve raznih oblika. Ja sam jednom davno kupila
silikonski kalup u obliku oraščića i sad ga koristim za halvu, super brzo ide i
još lijepo izgledaju.
Ko pravi često kolače, halvu i slično preporučujem
kupovinu jednog takvog kalupa, investicija koja se isplati. Ja sam svoj kupila
u Alperu u Sarajevu. Gotove halve posuti mljevenim orasima, može i kokos,
bademi ili lješnjaci.
Pijatno
Primjedbe
Objavi komentar