Arhiva bloga

utorak, 3. studenoga 2015.

Cappuccino torta

Jedan od mojih omiljenih kolača je svakako
tiramisu, za koji ću recept isto nekad objaviti, ali ni mascarpone sir mi nije baš uvijek pri ruci a i ovo mi dode brza alternativa koja ukusom dosta liči na tiramisu ali ima dosta manje kalorija ;)

Za tortu presjeka 26cm

Za prhki sloj:
  • 125 gr brašna
  • na vrhu noža praska za pecivo
  • 50 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašika vode (može i kahve)
  • 75 gr mehkog putera ili margarina
Za premazivanje: 
  • 80 gr čokolade za kuhanje
  • 2 kašike ulja
Biskvit:
  • 3 jaja
  • 3 kašike vrele vode
  • 150 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 gr brašna
  • 100 gr gustina
  • 3 kašičice praska za pecivo
Za Fil:
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 3 kašike instant kahve (čista kahva, znači ne dolazi u obzir ni 2u1 ili slično)
  • 1 želatin fix (goveđi)
 Prvo od 500 ml šlaga odvojiti nekih 100 ml i zagrijati skoro do ključanja, skinuti s vatre i dodati instant kahvu i dobro izmiješati da se sva kahva rastopi. Ostaviti u frižider da se ohladi. 
Za biskvit umutiti jaja sa vrelom vodom, konstantno miješajući dodati šećer i miješati dvije minute. Pomiješati brašno, prašak za pecivo i gustim, prosijati i na najnižoj brzini kratko umijesiti u tijesto. Samo dno kalupa obložiti papirom za pečenje, ne mastiti rubove jer će onda tijesto skliznuti i neće fino nadoći. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Gotovo kad zabodete čačkalicu i na njoj ne bude tijesta kad se izvuče. Ostaviti u kalupu 10 minuta, onda skinuti obruč, staviti na rešetku za hladenje, skinuti papir i prekriti krpu da oszane sočan dok se hladi.
Za prhki sloj pomiješati sve sastojke u glatko tijesto i i uvalkati na dobro namašćeno dno kalupa, izbosti nekoliko puta viljuškom i peći na 180°C oko 15 minuta, dok blago ne porumeni. Ne predugo jer će inače biti pretvrd. Čim bude pečeno lagano ga odvojiti od kalupa ali ostaviti na kalupu da se hladi. 
Šlag s kahvom pomiješati s ostalim slagom, mikserom istući šlag, usput dodati želatin fix dok se ne dobije fina čvrsta krema. Po potrebi dodati šećera u prahu ukoliko bude krema puno gorka.

Slaganje torte:

Na pladanj za tortu staviti prhko tijesto, istopiti čokoladu s uljem i time premazati prhko tijesto. Biskvit prerezati preko pola i jednu polovicu staviti na prhko tijesto. Ja sam malo premazala koru napitkom od vanilije da bude sočnije, ali se ne mora. Premazati sa 2/3 kreme oblikovajući kupolu, ali možete i ravno. Prekriti drugom polovicom i isto po želji malo premazati. Prekriti ostatkom kreme. Ostaviti u frižideru barem 1h da se stegne, prije serviranja posuti kakaom u prahu. 

Nema komentara:

Objavi komentar