Arhiva bloga

ponedjeljak, 30. studenoga 2015.

Telbina




Telbina je jelo koje otklanja tugu, utiče pozitivno na raspoloženje i dobro je za probavu. Čak je i Poslanik a.s. preporučio konzumiranje telbine: "Jelo telbina je sredstvo za osvježavanje bolesnikovog srca koje mu odnosi dio tuge." Telbina se u osnovi pravi od ječma i tečnosti. A ljekovitost ječma je naširoko poznata: „U 100 g ječma nalazi se 354 kalorije, obiluje nezasićenim masnim kiselinama (koje smanjuju razine kolesterola u krvi). Sadrži dosta vitamina Avitamina Dvitamina E, veće količine Vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama), pantotenske kiseline, a od minerala sadrži kalijmagnezijcinkželjezofosfor,kobaltfluor i jod. Lako je probavljiv i sadrži mnogo topivih vlakana, koja pomažu u zaštiti od raka debelog crijeva.“ (Wikipedija)

Način pripreme: 


1 šolja vode ili mlijeka, ili pola-pola


2-3 kašike integralnog ječmenog brašna

Po želji šećera ili meda


U šerpici zagrijati tečnost u koju smo dodali brašno i miješajući prokuhati. Neka kuha 3-4 minute konstantno miješajući, skinuti s vatre i zasladiti po želji. Izliti u tanjir i ostaviti da se ohladi. Može se ukrasiti bademima, suhim voćem a ja nekada stavim i svježeg voća, kompota ili mrvice čokolade. 


 


Nema komentara:

Objavi komentar