Arhiva bloga

subota, 9. siječnja 2016.

Mramorni kuglof

Jednostavan a ipak preukusan kolač za
svaki dan, klasični recept za kuglof sam malo izmijenila kako bi bio sočniji ;) Ako nemate kalup za kuglof može i dugi četvrtasti kalup.

Za jedan kuglof promjera 24cm:


  • 200 gr mehkog putera
  • 250 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 5 jaja
  • 100 gr kiselog vrhnja
  • 375 gr brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 3 kašike mlijeka
  • 20 gr kakaa
  • 2 kašike mlijeka
  • po želji 2 kašike nutelle
Svi sastojci trebaju imati sobnu temperaturu kako bi se dobilo fino glatko i prozračno tijesto. Prvo se treba puter dobro umutiti sa šećerom i vanilin šećerom da se dobije jednaka pjenasta masa, što se duže miješa više zraka uđe i kolač bolje naraste. Kod ovog  tijesta je miješanje jako bitno. Dodati so i jedno po jedno jaje, svako zasebno umiješajući barem po pola minute dok se ne dobije homogena smjesa. Umutiti vrhnje. Brašno  pomiješati sa praškom za pecivo i prosijati, skupa sa mlijekom kratko umutiti, ne mutiti više predugo, tekntoliko da se sve ujedini. Kalup za kuglof ili neki drugi kalup dobro namazati puterom i posuti brašnom. 
Uliti 2/3 tijesta u kalup, u ostatak tijesta umutiti kakao, mlijeko i ako želite nutelu. Istresti preko ostalog tijesta i viljuškom promiješati kako bi se dobila mramorna mustra. Tijesto poravnjati i peći na 180° oko 50 minuta. Kada zabodete čačkalicu u tijesto i izvadite na njoj ne smije biti tijesta. Prije vadenja ostaviti da odstoji najmanje 10 minuta u kalupu, akonse teško odvaja kolač onda staviti vlažnu hladnu krpu na kalup, često i to pomogne. Ja sam ga prelila rastopljenom čokoladom i ukrasila sjeckanim lješnjacima, ali se može i samo posuti sevrom u prahu. Držati u dobro zatvorenoj kutiji, tako ostane najduže svjež i sočan.




Nema komentara:

Objavi komentar