Predivan kolač, sočan i malo drukčiji
Za tijesto:
200 gr putera
100 gr šećera
1 prstohvat soli
1 jaje
300 gr brašna - sve to zamijesiti i oblikovati kuglu, zamotati u najlon i staviti u frižider da se hladi oko pola sata. Onda razvaljati u tepsiji prečnika 26cm i podići tijestu uz tepsiju praveći rub, izbosti viljuškom na nekoliko mjesta. Umutiti 400 gr kiselog vrhnja, s jednim jajetom, 150 gr šećera, dvije kašike meda i 200 gr maka i politi po tijestu, po tome poredati jabuke i peći na 200 C° oko 40-45 minuta, vrelu premazati džemom od breskvi ili kajsija (aprikotiranje).
Za tijesto:
200 gr putera
100 gr šećera
1 prstohvat soli
1 jaje
300 gr brašna - sve to zamijesiti i oblikovati kuglu, zamotati u najlon i staviti u frižider da se hladi oko pola sata. Onda razvaljati u tepsiji prečnika 26cm i podići tijestu uz tepsiju praveći rub, izbosti viljuškom na nekoliko mjesta. Umutiti 400 gr kiselog vrhnja, s jednim jajetom, 150 gr šećera, dvije kašike meda i 200 gr maka i politi po tijestu, po tome poredati jabuke i peći na 200 C° oko 40-45 minuta, vrelu premazati džemom od breskvi ili kajsija (aprikotiranje).
Primjedbe
Objavi komentar