Bagels - đevreci

Amerikanci svoj doručak prosto ne mogu zamisliti bez njih - bagels. Nakon što sam ih prvi put napravila razumila sam i zašto. Malo su čvršćiji ali i sočniji od običbog našeg hljeba, jer se ovi hljebići prvo kuhaju.Naši đevreci u pekarama većinom su samo po obliku u srodstvu sa bagelsima. Probajte, nećete se pokajati. Mogu stajati kao i svako hljeb 2-3 dana, ali su svježi najukusniji. Moji ukućani su ih u početku jeli bez ičega, tako su im se svidjeli!

Tijesto:

450 gr brašna
50 gr gustina (škroba)
1 kesica suhog kvasca
1 kašičica soli
3 kašičice smeđeg šećera
275 ml mlake vode
1 bjelance


Dalje:
Oko 2 L vode
1 žumance i malo mlijeka za premazivanje


Od navedenih sastojaka zamijesiti tijesto, prekriti vlažnom krpom i ostaviti da nadođe na dvostruku veličinu. Potom na pobrašnjenoj površini prekuhati i podijeliti na 12 dijelova, oblikovati kuglice i prekriti vlažnom krpom dok se radi dalje.

 Staviti vodu u širu šerpu da prokuha, svaku kuglicu malo pritisnuti, probosti pobrašnjenim prstom i na stolu lagano vrtiti oko prsta dok rupa ne bude barem jedne trećine ukupne veličine kugle. Napraviti tako 3-4 đevreka i staviti u vodu da kuha oko 1 minuta dok se ne počnu "puhati", izvaditi na tepsiju obloženu papirom za pečenje. Tako postupiti sa svim kuglama.

 Umutiti jaje sa malo mlijeka, premazati mlake đevreke time i posuti po želji susamom, makom, krupnom solju ili ćurekotom. U zagrijanu peć na 200C peći oko 15 minuta dok ne porumene.

I to je to, super su za sendviče za posao ili školu. Može se i praviti slatka varijanta, npr. bagels sa grožđicama i cimetom. Samo u tijestu staviti malo cimeta šaku grožđica i postupati kao i kod osnovnog recepta. Prije pečenja posuti malo šećerom... Mmmhhhmmm

Primjedbe

Objavi komentar