Krofne sva djeca vole, bilo da su preliveni čokoladom, šećernim prelivom ili posuti šećerom u prahu, a baš se jednostavno prave i u hermetički zatvorenoj kutiji ostanu svježi i do nekoliko dana. Ako ne pravite rupu su sredini nego obične krofne mogu se puniti i džemom ili kremom.
Recept:
Pomiješati brašno s germom, šećerom i soli. Pomiješati mlijeko, otopljeni puter i jaja, dodati u brašno i dobro umijesiti glatko tijesto.. Pokriveno vlažnom krpom ostaviti na toplom mjestu da nadođe na dvostruku veličinu. Istresti na pobrašnjenu površinu, dobro prekuhati i razvaljati na debljinu od oko 1cm i isjeći kolutove. U sredini prstom napraviti rupu i okretati dok rupa ne bude veća. Ostaviti pola sata da nadođe. Ugrijati u dubljoj tavi ulje i ugrijati na srednjoj temperaturi. Ulje je spremno kada se oko drvene kašike koju stavimo u ulje počnu stvarati mjehurići. Nježno staviti krofne u ulje i ispeći s obje strane dok ne poprime zlatno-žutu boju. Oprezno! Jako brzo porumene, opasnost od pregorenja. Vaditi i staviti na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Kad se ohlade premazati ih rastoplejnom čokolaom ili šećernim prelivom (100gr šećera u prahu umutiti sa 2-3 kašike vode ili limunovog soka-može se dodati i jestiva boja) i ukrasiti po želji, pogotvo djeca taj dio posla rado preuzimaju..
Recept:
- 375 gr brašna
- 1 kesica germe
- 50 gr šećera
- prstohvat soli
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 1 žumance
- 60gr putera ili margarina
- 150 ml mlakog mlijeka
Pomiješati brašno s germom, šećerom i soli. Pomiješati mlijeko, otopljeni puter i jaja, dodati u brašno i dobro umijesiti glatko tijesto.. Pokriveno vlažnom krpom ostaviti na toplom mjestu da nadođe na dvostruku veličinu. Istresti na pobrašnjenu površinu, dobro prekuhati i razvaljati na debljinu od oko 1cm i isjeći kolutove. U sredini prstom napraviti rupu i okretati dok rupa ne bude veća. Ostaviti pola sata da nadođe. Ugrijati u dubljoj tavi ulje i ugrijati na srednjoj temperaturi. Ulje je spremno kada se oko drvene kašike koju stavimo u ulje počnu stvarati mjehurići. Nježno staviti krofne u ulje i ispeći s obje strane dok ne poprime zlatno-žutu boju. Oprezno! Jako brzo porumene, opasnost od pregorenja. Vaditi i staviti na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Kad se ohlade premazati ih rastoplejnom čokolaom ili šećernim prelivom (100gr šećera u prahu umutiti sa 2-3 kašike vode ili limunovog soka-može se dodati i jestiva boja) i ukrasiti po želji, pogotvo djeca taj dio posla rado preuzimaju..
Primjedbe
Objavi komentar