Recept dovoljan za punjenje i premazivanje torte od 24cm:
- 500 ml mlijeka (za voćnu varijantu 500ml gušćeg soka po želji, može se i pirirati jedan dio voća i dio soka)
- 1 kesica pudinga po izboru ili 45gr gustina za voćnu varijantu
- 250 gr putera
- po želji šećera u prahu
Prvo se od mlijeka i pudinga skuha puding prema upustvu na kesici. Za voćnu varijantu većinu tečnosti staviti u šerpicu da prokuha, u drugoj zdjeli zamijesiti ostatak tečnosti, gustin i 3-4 kašike šećera (zavisi koje voće koristite treba više ili manje šećera) te staviti u sok kad prokuha i kuhati 2-3 minute. Odmah najlon staviti direktno na puding da se ne bi stvorila kožica.
Najbolje ostaviti i puding i puter preko noći na sobnoj temperaturi. Onda mikserom puter sa malo šećera u prahu pjenasto umutiti, to može potrajati nekoliko minuta.
Potom puding dodati kašiku po kašiku svo vrijeme mješajući u puter. Sve lijepo umijesiti dok ne dobijete finu, čvršću i svilenkastu masu.
Sada se može napuniti torta, staviti kao frosting na cupcakese ili puniti njom macarons. Nakon punjenja ostaviti u frižider 2-3 sata da se stisne.
Prednosti ove kreme je u tome što nije previše slatka kao druge, uz to je veoma varijabilna što se tiče ukusa.
Drži se i do nekoliko dana i čvršća je od punjenja šlagom ili sirom. Da se lahko špricati što je čini dobrim sredstvom za špricanje lijepih ukrasa na torte. Ugodno kuhanje :)
Nema komentara:
Objavi komentar