Mekani i lijepi uštipci sa ukusnim punjenem. Puniti se mogu prema vlastitim željama i ukusima. Ja sam ih
punila sirom i mesom. Mogu se jesti i hladni, mada su svježi najukusniji.
Za tijesto:
Za punjene:
Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto i ostaviti barem 1 sat da nadođe. Za fil pomiješati sir, pavlaku i so, može se dodati i narendanog žutog sira (gauda, livada,edamer isl.) Za drugi fil isjeći luk i bijeli na sitno, popržiti u tavi, dodati meso, pržiti dok meso ne porumeni, dodati paraajz sos i malo vode. Na niskoj temperaturi ostaviti da ukuha i pustiti da se ohladi.
Na pobrašnjenoj površini dobro prekuhati, podijeliti na 4 loptice.
Dvije loptice razvaljati na kvadrate jednake veličine, oko 6mm debljine. Po jednom kvadratu rasporediti punjenje ostavljajući razmak od 1cm, tako da se dobiju jednaki kvadrati. Umućenim bjelancetom premazati drugu polovicu tijesta i namazanom starnom poklopiti punjeni kvadrat, prstima pritisnuti prostor između punjenja.
Izrezati nožem na kvadrate punjene uštipke i ispeći u vrelom ulju s obje strane da lijepo porumeni. Vaditi na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Uživajte u ovom lijepom jelu. Prijatno - do idućeg recepta :)
punila sirom i mesom. Mogu se jesti i hladni, mada su svježi najukusniji.
Za tijesto:
- 500 gr brašna
- 1 kesica kvasca
- malo soli
- malo šećera
- 100 gr rastopljenog putera
- 2 žumanca
- 250 ml toplog mlijeka
Za punjene:
- malo mladog sira
- malo pavlake
- soli
- 1 mala glavica luka
- 1 čehna bijelog luka
- 200gr mljevenog mesa
- začina (so, vegeta, paprika)
- 1 kašika paradajz sosa
Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto i ostaviti barem 1 sat da nadođe. Za fil pomiješati sir, pavlaku i so, može se dodati i narendanog žutog sira (gauda, livada,edamer isl.) Za drugi fil isjeći luk i bijeli na sitno, popržiti u tavi, dodati meso, pržiti dok meso ne porumeni, dodati paraajz sos i malo vode. Na niskoj temperaturi ostaviti da ukuha i pustiti da se ohladi.
Na pobrašnjenoj površini dobro prekuhati, podijeliti na 4 loptice.
Dvije loptice razvaljati na kvadrate jednake veličine, oko 6mm debljine. Po jednom kvadratu rasporediti punjenje ostavljajući razmak od 1cm, tako da se dobiju jednaki kvadrati. Umućenim bjelancetom premazati drugu polovicu tijesta i namazanom starnom poklopiti punjeni kvadrat, prstima pritisnuti prostor između punjenja.
Izrezati nožem na kvadrate punjene uštipke i ispeći u vrelom ulju s obje strane da lijepo porumeni. Vaditi na kuhinjski papir da upije višak masnoće. Uživajte u ovom lijepom jelu. Prijatno - do idućeg recepta :)
Primjedbe
Objavi komentar