Ovi se kekovi zaista lagano prave i jako su ukusni. Bez obzira što
se zovu Choco Chip cookies ne moraju biti isključivo sa komadićima čokolade. U tijesto se može staviti pored crne i bijela ili mliječna čokolada, suhog voća nasjeckanog na komadiće, lješnjaka, badema ili oraha.. Moguće je i karamele isjeći na kocke i staviti u tijesto, varijacijama nema kraja.
Oni su okolo hrskavi a u sredini još mekani i vlažni "chewy" to u Americi nazivaju. Da bi se dobio taj osjećaj mehkoće bitno je tijesto ostaviti da se dobro ohladi prije pečenja i ne peći ga predugo. U receptu je naveden smeđi šećer, on daje vlažnost keksu, ukoliko ga zamijenite bijelim šećerom znajte da će vam keksovi biti prhkiji i hrskaviji :)
Sastojci za 25-30 keksova:
Umutiti puter sa šećerom, dodati jaja i sve fino umutiti. Pomiješati brašno, so, sodu i prašak za pecivo i umutiti sa ostalim sastojcima. Po želji dodati onda ostale sastojke. Ovaj put sam nekako iskupila nekih ostataka od prošlih kuharskih pohod, pa sam stavila kkomadiće i bijele i crne čokolade, lješnjaka i nekih žitarica što su mi ostale.
Tijesto prekriti i ostaviti u frižideru najmanje sat da se fino "prohladi".
Zagrijati peć na 190stepeni. Na papirom obložen pleh malim kašikama vaditi tijesto i kao hrpice sa dovoljnim razmakom redati na pleh. Odmah peći oko 12-15 minuta, ili kad počnu po rubovima rumeniti. Izvaditi iz peći i papir odmah na sto svući da se hlade.
Ukoliko se odlučite ne hladiti tijesto prije pečenja keksići će se više razliti i biti hrskaviji. Sretno kuhanje :)
se zovu Choco Chip cookies ne moraju biti isključivo sa komadićima čokolade. U tijesto se može staviti pored crne i bijela ili mliječna čokolada, suhog voća nasjeckanog na komadiće, lješnjaka, badema ili oraha.. Moguće je i karamele isjeći na kocke i staviti u tijesto, varijacijama nema kraja.
Oni su okolo hrskavi a u sredini još mekani i vlažni "chewy" to u Americi nazivaju. Da bi se dobio taj osjećaj mehkoće bitno je tijesto ostaviti da se dobro ohladi prije pečenja i ne peći ga predugo. U receptu je naveden smeđi šećer, on daje vlažnost keksu, ukoliko ga zamijenite bijelim šećerom znajte da će vam keksovi biti prhkiji i hrskaviji :)
Sastojci za 25-30 keksova:
- 250 gr mehkog putera
- 250 gr smeđeg šećera
- 2 jaja
- malo soli
- 1 vanilin šećer
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice sode bikarbon
- 360 gr brašna
- 300 gr sjeckane čokolade ili drugih sastojaka po želji (mogu i žitarice, müsli itd.)
Tijesto prekriti i ostaviti u frižideru najmanje sat da se fino "prohladi".
Zagrijati peć na 190stepeni. Na papirom obložen pleh malim kašikama vaditi tijesto i kao hrpice sa dovoljnim razmakom redati na pleh. Odmah peći oko 12-15 minuta, ili kad počnu po rubovima rumeniti. Izvaditi iz peći i papir odmah na sto svući da se hlade.
Ukoliko se odlučite ne hladiti tijesto prije pečenja keksići će se više razliti i biti hrskaviji. Sretno kuhanje :)
Primjedbe
Objavi komentar