U ovom kratkom postu vam želim predstaviti recept za domaću nutellu ili evrokrem. Neki dan za doručkom
smo se suočili sa praznom teglom nutelle, pa rekoh da isprobam napraviti sama svoj čoko-lješnik-namaz :)
Naravno neće biti potpuno istog okusa kao kupovna, ali je zaista ukusna, intenzivnog čokoladnog okusa, kremasta i u frižideru se ne stisne toliko da se ne da mazati. Mojoj djeci se jako svidjela, pa pokušajte i vi:
Za jednu manju teglu (oko 400gr):
Lješnike u suhoj tavi bez masnoće prepržiti pažljivo da ne zagore, tako će i sama spasti ljuska. Staviti u blender i što bolje samljeti.
U šerpici zakuhati mlijeko i šećer, kad prokuha skinuti s vatre, dodati puter i čokoladu i sve miješati dok se čokolada fino ne istopi i smjesa ujedini, Dodati mljevene lješnjake i staviti u očišćenu i suhu teglu. Poklopiti i ostaviti u frižider da se stegne. Krem može stajati oko 10 dana u frižideru (!!), ako izdrži toliko ;) U odnosnu na onu nutellu nije toliko čvrsta i lješnjaci se osjete, ali mi nemamo očito tako jaku mašinu da toliko samelju lješnike da se ne osjete. Možda je i u nutelli neka aroma lješnika a ne pravi lješnjaci.. hhmmm... Uglavnom je ukusna i ova. I tačka. :)
smo se suočili sa praznom teglom nutelle, pa rekoh da isprobam napraviti sama svoj čoko-lješnik-namaz :)
Naravno neće biti potpuno istog okusa kao kupovna, ali je zaista ukusna, intenzivnog čokoladnog okusa, kremasta i u frižideru se ne stisne toliko da se ne da mazati. Mojoj djeci se jako svidjela, pa pokušajte i vi:
Za jednu manju teglu (oko 400gr):
- 60 gr lješnjaka
- 100 gr šećera
- 100 gr čokolade za kuhanje
- 1 vanilin šećer
- 70 gr putera
- 100 gr mlijeka
Lješnike u suhoj tavi bez masnoće prepržiti pažljivo da ne zagore, tako će i sama spasti ljuska. Staviti u blender i što bolje samljeti.
U šerpici zakuhati mlijeko i šećer, kad prokuha skinuti s vatre, dodati puter i čokoladu i sve miješati dok se čokolada fino ne istopi i smjesa ujedini, Dodati mljevene lješnjake i staviti u očišćenu i suhu teglu. Poklopiti i ostaviti u frižider da se stegne. Krem može stajati oko 10 dana u frižideru (!!), ako izdrži toliko ;) U odnosnu na onu nutellu nije toliko čvrsta i lješnjaci se osjete, ali mi nemamo očito tako jaku mašinu da toliko samelju lješnike da se ne osjete. Možda je i u nutelli neka aroma lješnika a ne pravi lješnjaci.. hhmmm... Uglavnom je ukusna i ova. I tačka. :)
Primjedbe
Objavi komentar