Nakon domaće nutelle željela sam još nešto oprobati napraviti "po svom" - Milchschnitte. S obzirom da moja djeca jaaako vole Milchschnitte i često ih moram kupiti, odlučila sam visjeti kakve su domaće - i nisam se razočarala, djeci su čak ukusnije od kupovnih :) Pregledala sam po internetu recepte ali se nekako sve svodilo na čokoladni biskvit punjen čisto šlag kremom, a to mi nije odgovarala. Ja nisam tip za šlag, ne znam što. I kod originala nije samo šlag između biskvita, nego mliječna krema. Malo sam eksperimentisala i tako nastadoše moje domaće Milchschnitte:
Recept za 9 (malo većih nego orig.) Milchschnitta:
Za kremu:
Izliti većinu mlijeka u šerpu, ostaviti 2-3 kašike i zamutiti sa gustinom u posebnoj zdjeli. Staviti mlijeka da zakuha, dodati med i razmućeni gustin i kuhati 2-3 minute dok se ne počne zgusnjivati. Istresti u drugu zdjelu i pokriti folijom. Kad bude skoro hladan, mlak, umutiti šlag za šlag fixom. Miješajući mliječnu kremu dodavati kašiku po kašiku šlag i sve umutiti da se ujedini.
Biskvit prepoloviti, jednu polovicu izrezati na 9 jednakih dijelova. Kremom jednako premazati neisjećeni dio i kvadrate poredati po kremi. Onda na osnovu već izrezanih kvaddrata isjećite sebi Milchschnitte. Ako ne izrežete prethodno poklopce sjećenje će biti otežano i krema bi samo curila sa strana. Ostaviti u frižider 2h da se stegne krema :)
Recept za 9 (malo većih nego orig.) Milchschnitta:
- 3 jaja
- 80 ge šećera
- 1 vanilin šećer
- 50 g brašna
- 25 gr kakaa
- 25 gr gustina
- 1 prstohvat soli
- 1 prstohvat praška za pecivo
- gutljaj kisele vode
- 25 gr otopljenog putera
Za kremu:
- 200 ml mlijeka
- 25 gr gustina
- 1 velika kašika meda
- šećera po želji
- 200 ml vrhnja za šlag
- 1 šlag fix ili želatin fix
Izliti većinu mlijeka u šerpu, ostaviti 2-3 kašike i zamutiti sa gustinom u posebnoj zdjeli. Staviti mlijeka da zakuha, dodati med i razmućeni gustin i kuhati 2-3 minute dok se ne počne zgusnjivati. Istresti u drugu zdjelu i pokriti folijom. Kad bude skoro hladan, mlak, umutiti šlag za šlag fixom. Miješajući mliječnu kremu dodavati kašiku po kašiku šlag i sve umutiti da se ujedini.
Biskvit prepoloviti, jednu polovicu izrezati na 9 jednakih dijelova. Kremom jednako premazati neisjećeni dio i kvadrate poredati po kremi. Onda na osnovu već izrezanih kvaddrata isjećite sebi Milchschnitte. Ako ne izrežete prethodno poklopce sjećenje će biti otežano i krema bi samo curila sa strana. Ostaviti u frižider 2h da se stegne krema :)
Primjedbe
Objavi komentar