Gnocchi su tradicionalno italijansko jelo od kuhanog krompira koje se jede kao i tjestenina. S obzirom da je
moja mamma radila u pizzeriji italianska kuhinja je sastavni dio naše ishrane, a gnnochi su jaako ukusni i sitiji nego sama tjestenina. Jednostavno je za napraviti a i može se zalediti i ka god želite izvadite sebi jednu lijepu porciju s umakom po želji.
Recept za 4 porcije:
500 gr kuhanog krompira (najbolje je krompir koji se raspada nakon kuhanja)
200 gr brašna
50 gr griza
1 žumance
malo soli po ukusu
Krompir skuhati i odmah vruć istisnuti kroz presu za krompir. Ko nema može i kašikom istisnuti kroz krupnije sito. Ostaviti da se ohladi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlCRXIEzU3JLzFfW-QWhzvmAasNkWOvBUOE-BASHwzYpphB7HjEzNkRLnI6l7qPhnH-IbzR-mga0FYQSIDwpHIIYPbeAuXpShQNpeukfcy8PaTZRrsiVCpMtmhJpztLjQe0IqRYFZc9Lnl/s1600/15030012.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhW4CsC0bipFjeG18AFFw9PcLqpsvq0qHztsSr6bkQOGBeU60eWOXZYQDnAmufNIzgejVspPnNtv-gc9TezQm7KsH5BcIu1VOeipsAdkN-F-b-tvmtw6Tp9fydDau4W-7xUsB0R7QGWwmNq/s1600/15030018.jpg)
Dodati brašno, griz jaje i soli po ukusu i izmijesiti glatko tijesto, ostaviti da malo odstoji. Onda pobrašnjenim rukama ovajati po komad tijesta veličine oraha i oblikovati ovale.
Viljuškom pritisnuti rebra u tijesto i staviti u ključalu vodu, u koju ste dodali mali ulja, da se skuha. Kada plove na površini onda su gotovi. Ocijediti ih i po želji upržiti sa malo putera u tavi ili sa umakom po želji. Meni su nekako najbolji sa klasičnim umakom od paradajza. Za njega treba upržiti glavicu luka, 2-3 čehne bijelog luka na maslinovom ulju, dodati teglu paradajza i pola tegle vode. Dodati so, vegetu, malo mažurana i origana i kuhati oko 1h da se fino zgusne. Prijatno!!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjBnTGKI5EuLU44viHgZzwYShksBwGmUatIGnHov8Vp8yWNjJ8ez68kNYyarA-V8HqramUdIPzk4nzkooJr2eUQIYlqeNaXQ4zxkubWothRzEjYpv-ULpUhH8ZfM3i1e455wbd65B_mEHc/s1600/15030031.jpg)
moja mamma radila u pizzeriji italianska kuhinja je sastavni dio naše ishrane, a gnnochi su jaako ukusni i sitiji nego sama tjestenina. Jednostavno je za napraviti a i može se zalediti i ka god želite izvadite sebi jednu lijepu porciju s umakom po želji.
Recept za 4 porcije:
500 gr kuhanog krompira (najbolje je krompir koji se raspada nakon kuhanja)
200 gr brašna
50 gr griza
1 žumance
malo soli po ukusu
Krompir skuhati i odmah vruć istisnuti kroz presu za krompir. Ko nema može i kašikom istisnuti kroz krupnije sito. Ostaviti da se ohladi.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjlCRXIEzU3JLzFfW-QWhzvmAasNkWOvBUOE-BASHwzYpphB7HjEzNkRLnI6l7qPhnH-IbzR-mga0FYQSIDwpHIIYPbeAuXpShQNpeukfcy8PaTZRrsiVCpMtmhJpztLjQe0IqRYFZc9Lnl/s1600/15030012.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhW4CsC0bipFjeG18AFFw9PcLqpsvq0qHztsSr6bkQOGBeU60eWOXZYQDnAmufNIzgejVspPnNtv-gc9TezQm7KsH5BcIu1VOeipsAdkN-F-b-tvmtw6Tp9fydDau4W-7xUsB0R7QGWwmNq/s1600/15030018.jpg)
Dodati brašno, griz jaje i soli po ukusu i izmijesiti glatko tijesto, ostaviti da malo odstoji. Onda pobrašnjenim rukama ovajati po komad tijesta veličine oraha i oblikovati ovale.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgFKKlmeX8NzgXDf0cHOtd3U7kX97SKIZVaSjvBIosNwF-5xX63V7D0pljxyczR9icl-L456kchDZeRq55pQg_ddq6JgtbVKLZ1Pv8ui6QeP3WEzCVLd9PonTw-tKhMKIxO6-VJ4ngD-A-j/s1600/15030023.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjBnTGKI5EuLU44viHgZzwYShksBwGmUatIGnHov8Vp8yWNjJ8ez68kNYyarA-V8HqramUdIPzk4nzkooJr2eUQIYlqeNaXQ4zxkubWothRzEjYpv-ULpUhH8ZfM3i1e455wbd65B_mEHc/s1600/15030031.jpg)
Primjedbe
Objavi komentar