Ova su peciva jako zdrava, puna prirodnih vlakana i minerala, a zahvaljujući siru u njima mekano sočni.
Integralni hljeb bude bolji šro se više puta prekuha, da se germa "razradi". Tj. kada tijesto naraste treba ga premijesiti i ostaviti da ponovo nadođe, najbolje 2-3 puta. Ja sam ovo tijesto zakuhala popodne, navečer ih ispekla a ujutru smo ih odmah jeli za doručak. Naravno se može i zakuhati navečer i ostaviti na neko hladnije mjesto pa ih ujutru peći da budu vrući za dorulak...mmmhhh...
Recept za oko 12 peciva ili 1 hljeb:
Od svih sastojaka zamijesiti žitko tijesto, pomalo rijetko, ali će se zgusnuti dok pahuljice nabubre :) Nekoliko puta pustiti da nadođe, premijesiti i dodati po potrebi brašno, tek toliko da se više ne lijepi ali bude prilično mehko. Na pobrašnjenoj površini prekuhati i podijeliti na 12 dijelova ili oblikavati hljeb. Premazati umućenim žumancetom i posuti sjemenkama, hljeb zasjeći uzduž. Ostaviti da nadođu barem 1 sat. Peći na 200 stepeni oko 20-25 minuta, hljeb oko 50. Kad porumeni izvaditi iz peći prekriti krpom dok se ne ohladi. Gotovo
Integralni hljeb bude bolji šro se više puta prekuha, da se germa "razradi". Tj. kada tijesto naraste treba ga premijesiti i ostaviti da ponovo nadođe, najbolje 2-3 puta. Ja sam ovo tijesto zakuhala popodne, navečer ih ispekla a ujutru smo ih odmah jeli za doručak. Naravno se može i zakuhati navečer i ostaviti na neko hladnije mjesto pa ih ujutru peći da budu vrući za dorulak...mmmhhh...
Recept za oko 12 peciva ili 1 hljeb:
- 220 gr integralnog pšenićnog brašna
- 220 gr bijelog brašna
- 150 gr ovsenih pahuljica (ja sam ovaj put koristila müsli sa 5 vrsta žitarica, može takođe)
- 100 gr mladog sira - alternativno mileram
- 200 ml mlake vode
- 200 ml mlakog mlijeka
- 2 kašičice soli
- 2 kašike šećera
- 1 kesica germe
- 1 žumance za premazivanje
- mješanih žitarica za posipanje (pahuljica, susam, lan, sjeme suncokreta ili tikve)
Od svih sastojaka zamijesiti žitko tijesto, pomalo rijetko, ali će se zgusnuti dok pahuljice nabubre :) Nekoliko puta pustiti da nadođe, premijesiti i dodati po potrebi brašno, tek toliko da se više ne lijepi ali bude prilično mehko. Na pobrašnjenoj površini prekuhati i podijeliti na 12 dijelova ili oblikavati hljeb. Premazati umućenim žumancetom i posuti sjemenkama, hljeb zasjeći uzduž. Ostaviti da nadođu barem 1 sat. Peći na 200 stepeni oko 20-25 minuta, hljeb oko 50. Kad porumeni izvaditi iz peći prekriti krpom dok se ne ohladi. Gotovo
Primjedbe
Objavi komentar