Nakon duga vakta jedan novi recept koji će pridonijeti zdravlju.
Ovsene pahulje su jedna od najzdravijih
vrsta žitarica: Regulišu šećer u krvi, jačaju imunološki sistem i sadrže mnogo b-vitamina koji daju više energije. Uz to su odlični za crijevnu floru stvarajući zaštitni sloj i pomažu oporavku nakon terapije antibioticima te regulišu probavu. Bez obzira što imaju dosta kalorija ne debljaju, a dugo održavaju osjećaj sitosti i daju energije. Po želji se može dodati voća po volji, moja omiljena varijanta je brusnica, sjeckana jabuka i cimet. Mmmm...U suštini može svaka vrsta voća, ili čokolade ili mljevenih oraha, lješnjaka i sl. Napravi se za tren oka i ne treba mnogo sastojaka
Recept za 1 osobu:
Mlijeko prokuhati u šerpici, dodati pahuljice i kuhati 4-5 minuta na niskoj temperaturi povremeno miješajući dok se ne dobije kremasta masa slična sutliji. Dodati šećera koliko želimo, istresti u tanjir da se ohladi i dodati voća i ostalo po želji. Prijatno <3
vrsta žitarica: Regulišu šećer u krvi, jačaju imunološki sistem i sadrže mnogo b-vitamina koji daju više energije. Uz to su odlični za crijevnu floru stvarajući zaštitni sloj i pomažu oporavku nakon terapije antibioticima te regulišu probavu. Bez obzira što imaju dosta kalorija ne debljaju, a dugo održavaju osjećaj sitosti i daju energije. Po želji se može dodati voća po volji, moja omiljena varijanta je brusnica, sjeckana jabuka i cimet. Mmmm...U suštini može svaka vrsta voća, ili čokolade ili mljevenih oraha, lješnjaka i sl. Napravi se za tren oka i ne treba mnogo sastojaka
Recept za 1 osobu:
- 1 šolja mlijeka (oko 200 ml)
- 2 supene kašike ovsenih pahuljica
- šećera po ukusu
- voća ili ostalih dodataka po želji
Mlijeko prokuhati u šerpici, dodati pahuljice i kuhati 4-5 minuta na niskoj temperaturi povremeno miješajući dok se ne dobije kremasta masa slična sutliji. Dodati šećera koliko želimo, istresti u tanjir da se ohladi i dodati voća i ostalo po želji. Prijatno <3
Primjedbe
Objavi komentar