Ovo je omiljeni kolač moje mame, može se praviti na velikom plehu ili u kalupu za kolače, onda uzmete pola mjere. Inače za ovaj kolač idu grožđice, ali ih iskreno ne volim pa sam tražila alternativu i odlučila se za brusnice. I to ih nisam željela tek tako nabacati u fil nego sam ih preko noći namočila u soku od jabuka i zaista je bilo ukusno :) Slijedi recept:
Za fil:
Brusnicu preko noći potopiti u malo soka od jabuke. Jabuke oguliti, isjeći na tanke kriške i zajedno sa puterom i šećerom staviti u tavu da se lagano dinstaju. Kad jabuke omekšaju i voda ispari dodati začine i ocijeđenu brusnicu. Ostaviti da se ohladi. Za tijesto sve sastojke zamijesiti u glatko tijesto i prepoloviti. Pola tijesta izvaljati i staviti u podmašćenu tepsiju, po tome poredati jabuke. Drugi dio tijesto na pobrašnjenoj površini izvaljati i narolati na papir za pečenje, pomoću papira nanijeti na sloj jabuka i izbušiti viljuškom ili nožem urezati neku finu mustru da se ne bi tijesto pod parom napuhalo. Umutiti mlijeko i žumance i time premazati tijesto. Posuti listićima i peći na 200 stepeni oko 25 minuta. Kad se ohladi posuti šećerom u prahu.. Prijatno!! :)
Za fil:
- 1 1/2 kg jabuka
- 50 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- malo cimeta
- 30 gr brusnice (može i grožđica)
- 50 gr putera
- oko 50 gr šećera
- 400 gr brašna
- 4 kašičice praška za pecivo
- 70 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 4 kašike mlijeka
- 150 gr mehkog putera ili margarina
- 1 žumance
- 1 kašika mlijeka
- 50 gr listića badema (može i bez)
Brusnicu preko noći potopiti u malo soka od jabuke. Jabuke oguliti, isjeći na tanke kriške i zajedno sa puterom i šećerom staviti u tavu da se lagano dinstaju. Kad jabuke omekšaju i voda ispari dodati začine i ocijeđenu brusnicu. Ostaviti da se ohladi. Za tijesto sve sastojke zamijesiti u glatko tijesto i prepoloviti. Pola tijesta izvaljati i staviti u podmašćenu tepsiju, po tome poredati jabuke. Drugi dio tijesto na pobrašnjenoj površini izvaljati i narolati na papir za pečenje, pomoću papira nanijeti na sloj jabuka i izbušiti viljuškom ili nožem urezati neku finu mustru da se ne bi tijesto pod parom napuhalo. Umutiti mlijeko i žumance i time premazati tijesto. Posuti listićima i peći na 200 stepeni oko 25 minuta. Kad se ohladi posuti šećerom u prahu.. Prijatno!! :)
Primjedbe
Objavi komentar