Stiže ljeto i sve imam manje volje uključivati peć, a ne želim ni da uskratim svojoj porodici nešto slatko. A
pošto smo pravi ljubitelji čokolade ovaj je kolač idealan. Nije previše težak, kremast je i tako čokoladan. Mmmmhhm... Izvorno bi se pravio sa "oreo" keksovima, ali su oni ipak poskupi da se tek tako stave u kolač. Pronađoh turski keks po imenu borneo istog okusa a znatno niže cijene koji sam koristila. Ali se može uzeti bilo koji čokoladni keks.
Za manji četvrtasti kalup (oko 20x30cm):
Keks staviti u kesu za zamrzavanje, dobro zatvoriti i oklagijom isitniti. Ko ima mlin može i samljeti. Dodati istopljeni puter, fino izmiješati i staviti u kalup. Dnom ravne čaše dobro utisnuti i staviti u frižider da se stegne. Sir kremasto umutiti skupa sa šećerom, sokom i koricom limuna. Vrhnje čvrsto umutiti i sjediniti sa sirom. Premazati sloj od keksa time i opet vratiti u frižider.
Umutiti puding prema uputi na kesi i time premazati kolač. Vrhnje umutiti, premazati po kolaču i ukrasiti čokoladom po želji. Ostaviti u frižideru da se stisne, a prije posluživanja izvaditi jedno pola sata ranije da se lakše vadi.
Ja sam koristila ovaj put samo jedan puding i imala sam osjećaj da je bilo malo u odnosu na ostale slojeve, pa sam napisala dva, ali možete i staviti samo jedan ako želite manje kaorija. Prijatno :)
pošto smo pravi ljubitelji čokolade ovaj je kolač idealan. Nije previše težak, kremast je i tako čokoladan. Mmmmhhm... Izvorno bi se pravio sa "oreo" keksovima, ali su oni ipak poskupi da se tek tako stave u kolač. Pronađoh turski keks po imenu borneo istog okusa a znatno niže cijene koji sam koristila. Ali se može uzeti bilo koji čokoladni keks.
Za manji četvrtasti kalup (oko 20x30cm):
- 300 gr keksa (ako koristite punjene onda ih rastaviti i sastrugati fil)
- 100 gr istopljenog putera
- 200 gr sirnog namaza (abc sir)
- 100 gr šećera u prahu
- 200 gr slatkog vrhnja
- malo korice i soka limuna
- 2 pudinga od čokolade bez kuhanja (u većim trgovinama, npr. Galetta od Dr.Oetker)
- 1 l mlijeka
- oko 150 slatkog vrhnja
- čokolade za ukrašavanje
Keks staviti u kesu za zamrzavanje, dobro zatvoriti i oklagijom isitniti. Ko ima mlin može i samljeti. Dodati istopljeni puter, fino izmiješati i staviti u kalup. Dnom ravne čaše dobro utisnuti i staviti u frižider da se stegne. Sir kremasto umutiti skupa sa šećerom, sokom i koricom limuna. Vrhnje čvrsto umutiti i sjediniti sa sirom. Premazati sloj od keksa time i opet vratiti u frižider.
Umutiti puding prema uputi na kesi i time premazati kolač. Vrhnje umutiti, premazati po kolaču i ukrasiti čokoladom po želji. Ostaviti u frižideru da se stisne, a prije posluživanja izvaditi jedno pola sata ranije da se lakše vadi.
Ja sam koristila ovaj put samo jedan puding i imala sam osjećaj da je bilo malo u odnosu na ostale slojeve, pa sam napisala dva, ali možete i staviti samo jedan ako želite manje kaorija. Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar