Ovaj kolač sam jela još u djetinstvu i može se kupiti
kao (skupa) gotova smjesa u kutiji.
Ali što kupovati gotove smjese kad se tako lahko da napraviti sam. Ukusan je i jako dekorativan, moja djeca su bila oduševljena (posebno krticom na njemu) i odličan je i za dječiji rođendan ako ne želimo neku raskošnu tortu s fondanom. A zbog svoje jednostavnosti može se stvarno praviti i za svaki dan.
Recept za kalup od 26cm presjeka (12-16 komada):
Za tijesto:
kao (skupa) gotova smjesa u kutiji.
Ali što kupovati gotove smjese kad se tako lahko da napraviti sam. Ukusan je i jako dekorativan, moja djeca su bila oduševljena (posebno krticom na njemu) i odličan je i za dječiji rođendan ako ne želimo neku raskošnu tortu s fondanom. A zbog svoje jednostavnosti može se stvarno praviti i za svaki dan.
Recept za kalup od 26cm presjeka (12-16 komada):
Za tijesto:
- 130 gr omekšalog putera
- 4 bjelanaca
- 4 žumanca
- 130 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 50 gr kakaa za kuhanje
- 50 gr gustina
- 70 gr brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 časa mlijeka (oko 200ml)
Za punjene:
- 4-5 banana (zavisi od velicine)
- 500 gr vrhnja za šlag
- 1 šlag fix ili želatinu fix (ima goveđa)
- 50 gr čokoladnih mrvica ili naribane čokolade za kuhanje
Bjelanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst snijeg.
Mehki puter kremasto zajedno sa šećerom + vanilin šećerom, dodati žumanca i sve fino umutiti. Pomiješati brašno, kakao, gustin i prašak za pecivo, prosijati i naizmjenično s mlijekom umijesiti u tijesto. Lagano i što kraće umijesiti snijeg od bjelanaka, najbolje kašikom ili lopaticom za tijesto tako da ne izađe previše zraka. Samo dno kalupa obložiti papirom za pećenje, (nikad ne mastiti rubove kalupa jer onda tijesto samo "sklizne" i neće lijepo narasti) izliti tijesto i peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Ostaviti da odstoji u kalupu oko 10 minuta, izvaditi, odvojiti papir i ostaviti da se potpuno ohladi.
Nožem iskružiti unutar kolača krug dubok oko pola cm ostavljajuci 1cm prostora od kraja, kako bismo dobili obruč da krema ne izađe. Kašikm polahko povaditi tanak sloj kolača i u posebnoj zdjeli polahko izmrviti prstima, ne stiskati da se ne bi slijepilo, treba da izgleda ka usitnjena zemlja :)
Za kremu umutiti šlag pjenu sa želatinom fixu i po želji malo šećera u prahu. Dodati čokoladu. Dno kolača koji je izdubljen obložiti guljenim i uzdzž prepolovljenim bananama (mogu se staviti i cijele banane ko voli više voća) i premazati kremom oblikujući kupolu, nožem izgletovati. Kremu ravnomjerno prekriti mrvicama koje smo dobile izdubljivanjem kolača i ostaviti u frižider da odstoji barem 1 sat. Prijatno :)
Za kremu umutiti šlag pjenu sa želatinom fixu i po želji malo šećera u prahu. Dodati čokoladu. Dno kolača koji je izdubljen obložiti guljenim i uzdzž prepolovljenim bananama (mogu se staviti i cijele banane ko voli više voća) i premazati kremom oblikujući kupolu, nožem izgletovati. Kremu ravnomjerno prekriti mrvicama koje smo dobile izdubljivanjem kolača i ostaviti u frižider da odstoji barem 1 sat. Prijatno :)
Primjedbe
Objavi komentar