Red Velvet Cake je tradicionalni kolač iz Amerike, u prijevodi bi značio "crveni sametni kolač" - i zaista mu
je tekstura sametna i sočna. Ovaj put predstavljam umanjenu varijantu u obliku cupcakes-a i dosad su svi koji su ih probali bili oduševljeni. Sami za sebe su ukusni a topping od svježeg sira ih upotpunjuje. Tradicinalnu crvemkastu boji dobiju hemijskom reakcijom kakaa i jogurta, mada se danas stavi i crvena prehrambena boja radi pojačavanja crvene boje. Meni su lično ove gel boje slabe u tijestu, zasad koristim "eterika" bje u prahu kje daju dobre rezultate.
Recept za 12 cupcakes-a:
Sastojci za Whipped Cream Cheese Frosting (recept je za oko 24 cupcakes-a ili 1 tortu) :
Za kolačiće: Umutiti puter sa šećerom, van.šećerom i soli, dodati jaje i sve fino izmiksati. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, kakao i sve skupa prosijati. U jogurtu razmutiti boju (opcionalno) i naizmjeninčno sa brašnom umijesiti u tijesto. Na kraju pomiješati sodu i sirće (polahko, ovo će zapjeniti) i dodati u tijesto. Još jednom kratko sve izmiksati, podijeliti na kalupiće i peći na 180 stepeni 20-25 minuta (provjeriti čačkalicm, kada zabodete čačkalicu u sredinu i izvadite na njoj ne smije ostati tijesta). Ostaviti da se ohlade.
Za topping: Sir mikserom kremastu umutiti, dodati malo soka i koricu limuna i šećer u prahu prema ukusu i sve lijep kremast umutiti, ali ne predugo. Vrhnje za šlag umutiti i sjediniti sa sirom. Time ukrasiti kolačiće kako god želite i ostaviti u frižideru barem sat da se stegne. Uživajte i ako imate pitanja ostavite komentar ispod :D
je tekstura sametna i sočna. Ovaj put predstavljam umanjenu varijantu u obliku cupcakes-a i dosad su svi koji su ih probali bili oduševljeni. Sami za sebe su ukusni a topping od svježeg sira ih upotpunjuje. Tradicinalnu crvemkastu boji dobiju hemijskom reakcijom kakaa i jogurta, mada se danas stavi i crvena prehrambena boja radi pojačavanja crvene boje. Meni su lično ove gel boje slabe u tijestu, zasad koristim "eterika" bje u prahu kje daju dobre rezultate.
Recept za 12 cupcakes-a:
- 60 gr mehkog putera
- 150 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- 1/4 kašičice soli
- 125 gr brašna
- 10 gr kakaa
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- 1/2 kašičice bikarbon sode
- 1/2 kašičice sirćeta
- 120 ml tečnog jogurta ili kiselog mlijeka
- crvena prehrambena bja (ne mora)
Sastojci za Whipped Cream Cheese Frosting (recept je za oko 24 cupcakes-a ili 1 tortu) :
- 200 gr sirnog namaza (abc sir ili slično)
- oko 200 gr šećera u prahu, stavljate pomalo i probate dok vam ukus ne odgovara)
- malo soka i korice limuna
- 1 vanilin šećer ili aroma vanilije
- 300 ml vrhnja za šlag, fin utučeng
- 1 kesica šlag fixa ako trebaju duže stajati ili se transportvati negdje :)
Za kolačiće: Umutiti puter sa šećerom, van.šećerom i soli, dodati jaje i sve fino izmiksati. Pomiješati brašno, prašak za pecivo, kakao i sve skupa prosijati. U jogurtu razmutiti boju (opcionalno) i naizmjeninčno sa brašnom umijesiti u tijesto. Na kraju pomiješati sodu i sirće (polahko, ovo će zapjeniti) i dodati u tijesto. Još jednom kratko sve izmiksati, podijeliti na kalupiće i peći na 180 stepeni 20-25 minuta (provjeriti čačkalicm, kada zabodete čačkalicu u sredinu i izvadite na njoj ne smije ostati tijesta). Ostaviti da se ohlade.
Za topping: Sir mikserom kremastu umutiti, dodati malo soka i koricu limuna i šećer u prahu prema ukusu i sve lijep kremast umutiti, ali ne predugo. Vrhnje za šlag umutiti i sjediniti sa sirom. Time ukrasiti kolačiće kako god želite i ostaviti u frižideru barem sat da se stegne. Uživajte i ako imate pitanja ostavite komentar ispod :D
Administrator je uklonio komentar.
OdgovoriIzbrišihvala dragaa :*
Izbriši