Mmmmhhhmmm...ovaj rolat je tako sočan i osjvežavajući, brzo se napravi a još brže pojede, idealan za
dolazeće ljeto. Umjesto breskvi može se koristiti i mango, ananas ili neko drugo voće.
Recept za 12-16 komada:
za biskvit:
Za biskvit jaja umutiti sa vrelom vodom, miješajući dodati šećer i van. šećer i sve dug mutiti dok se ne dobije svjetla i kremasta masa, to može potrajati i do 5 minuta. Pomiješati brašno, gustin i prašak za pecivo, pmiješati i prosijati i dodati u tijesto. Na najnižoj brzini kratako promiješati, dodati kokos i puter i kašikom umijesiti što kraće. Izliti na veći pleh obložen papirom za pećenje i peći na 190 stepeni oko 10 minuta dok ne poprimi zlatno-žutu boju. Izvaditi iz peći i odmah papir svući sa pleha na radnu pvršinu. Čistu krpu posuti tanko šećerom i biskvit izručiti na nju, odmah svući papir s tijesta i krpom lagano čvrst urolati i ostaviti tak da se ohladi.
Za kremu čvrsto umutiti šlag, u posebnj posudi kratko umutiti pavlaku, umutiti prvo želatin fix pa onda dodati malo šećera u prahu i sok i koricu limuna. Kašikom sjediniti kremu i šlag, ostaviti mal šlaga za ukrašavanje. Jagode isjeći na kocke i ostaviti 3-4 za dekoraciju. Pomiješati jagode i kmpot lagan sa kremom (ne miješati previše dugo. Odrolati rolat i premazati kremom ostavljajući po krajevima malo prostora da ne iscuri krema.
Zarolati i i i staviti na pladanj otvorenim dijelm okrenutim dole. Posuti šećerom u prahu, ukrasiti šlagom i jagdama. Malo kokosovog brašna staviti u tavici da porumeni (bez masnoće!!) i kad se ohladi posuti kolač. Ostaviti da se stegne u frižideru 2 sata. Uživajte :)
dolazeće ljeto. Umjesto breskvi može se koristiti i mango, ananas ili neko drugo voće.
Recept za 12-16 komada:
za biskvit:
- 3 jaja
- 3 kašike vrele vode
- 100 gr šećera
- 1 van. šećer
- 1 prstohvat soli
- 90 gr brašna
- 30 gr gustina
- 50 gr kokosa
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 30 gr istopljenog putera
- 300 gr vrhnja za šlag
- 300 gr pavlake
- 1 želatin fix
- po želji šećera u prahu
- korice i malo soka limuna
- oko 200 gr kompota d breskve (ili svježe breskve)
- 250 gr jagoda
Za biskvit jaja umutiti sa vrelom vodom, miješajući dodati šećer i van. šećer i sve dug mutiti dok se ne dobije svjetla i kremasta masa, to može potrajati i do 5 minuta. Pomiješati brašno, gustin i prašak za pecivo, pmiješati i prosijati i dodati u tijesto. Na najnižoj brzini kratako promiješati, dodati kokos i puter i kašikom umijesiti što kraće. Izliti na veći pleh obložen papirom za pećenje i peći na 190 stepeni oko 10 minuta dok ne poprimi zlatno-žutu boju. Izvaditi iz peći i odmah papir svući sa pleha na radnu pvršinu. Čistu krpu posuti tanko šećerom i biskvit izručiti na nju, odmah svući papir s tijesta i krpom lagano čvrst urolati i ostaviti tak da se ohladi.
Za kremu čvrsto umutiti šlag, u posebnj posudi kratko umutiti pavlaku, umutiti prvo želatin fix pa onda dodati malo šećera u prahu i sok i koricu limuna. Kašikom sjediniti kremu i šlag, ostaviti mal šlaga za ukrašavanje. Jagode isjeći na kocke i ostaviti 3-4 za dekoraciju. Pomiješati jagode i kmpot lagan sa kremom (ne miješati previše dugo. Odrolati rolat i premazati kremom ostavljajući po krajevima malo prostora da ne iscuri krema.
Zarolati i i i staviti na pladanj otvorenim dijelm okrenutim dole. Posuti šećerom u prahu, ukrasiti šlagom i jagdama. Malo kokosovog brašna staviti u tavici da porumeni (bez masnoće!!) i kad se ohladi posuti kolač. Ostaviti da se stegne u frižideru 2 sata. Uživajte :)
Primjedbe
Objavi komentar