Ovo je jako lijepo jelo za goste, ali i kad ste sami. Djeca uživaju u redanju mesa i povrća, a pojedu ih kasnije slatko - čak i povrće! A kalja je jelo koje često pravimo, tradicionalno bosansko jelo kojeg ima u više varijanta. Ovo je varijanta koju moju moja porodica najviše voli.
- 1 kg krompira
- 2 glavice luka
- Vrhnje
- 500 gr fileta piletine, junetine ili teletine
- 1 tikvica
- 300 gr gljiva
- 1 patlidžan
- 1 veća glavica luka
- 1 paprika
(Ovo su samo prijedlozi, može se uzeti povrća po želji)
Za kalju krompir i luk oguliti i isjeći na tanke kriške.
Dodati so, vegetu i ulje, sve dobro izmiješati, poredati u tepsiju i peći na
200 stepeni dok krompir ne bude pečen i rumen. Preliti vrhnjem za kuhanje.
Za ražnjice meso isjeći na kocke, povrće takođe gledajući da
sve kocke imaju istu veličinu. Luk isjei na 8 dijelova i razdvojiti kore.
Pomiješati meso, luk, papriku, gljive i patlidžan, dodati vegetu, so, mljevenu
papriku, sitno sjeckanu čehnu bijelog luka i ulje, sve dobro izmiješati i
ostaviti da stoji 23 sata, još bolje preko noći. Tikvice izrezati na kolutove i
prepoloviti ih, posoliti, pouljiti i dodati malo limunovog soka. Takođe
ostaviti da odstoji.
Na štapiće za ražnjiće redati naizmjenično meso i povrće i
redati na tanjir. Preliti marinadom.
Peći na roštilju ili
u vreloj tavi sa svih strana dok ne bude meso pečeno. Ili zapeći sa svih strana
i na kraju staviti 10 minuta na kalju da se propeće, ali ne duže jer će se meso
inače isušiti. Servirati skupa sa salatom.
Primjedbe
Objavi komentar