Najbolji sočni čokoladni kolač

Dugo sam tražila recept za ukusan kolač od čokolade, koji je ukusan sam za sebe ali se može iskoristiti za malo bogatije poslastice. Odličan je za torte sa fondanom, jer je čvrst da izdrži i fondan pa i koji sprat više. A ko to još ne voli čokoladu? Ako ga ostane super je za pravljenje cake-popsa, kolača na štapiću ( recept slijedi za koji dan).

Za kalup promjera oko 20cm:

  • 300 gr čokolade za kuhanje
  • 200 gr šećera
  • 120 gr ulja, putera ili margarina
  • 120 gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 4 kašičice kakaa
  • vanilije
  • 6 jaja
Rastopiti u mikrovalnoj puter sa čokoladom. Najbolje pustiti prvo puter da se istopi malo pa dodati čokoladu. Jaja sa šećerom dobro pjenasto umutiti, dodati vaniliju i rastopljeni puter sa čokoladom i sve fino umutiti. Pmoješati brašno, kakao i prašak za pecivo, prosijati i dodati u smjesu. Istresti u podmašćen i pobrašnjen kalup i peći na 160stepeni oko 1 sat. Probajte i ranije da li je pečen. Zabodite čačkalicu u tijesto, ako ima na njoj tijesta kada je izvadite onda nije gotov. Može se preliti sa malo rastopljene čokolade i posuti sjeckanim lješnjacima.

Primjedbe