Vjerujem da niko ne
može zamisliti mubarek noć, novu hidžretsku godinu ili Bajram bez halve. Kao
dijete sam gledala mamu kako pravi halvu, uživala u mirisu koji širi i njenom
ukusu. Moja mama je uvijek pravila „od oka“ i tako sam i ja pokušala kao mlada
domaćica, ali mi nije baš polazilo za rukom. Prva mi je bila previše suha, pa
je užasno davila što bi moj muž rekao, druga je s druge strane, jer sam htjela
ispraviti prvu grešku bila još skoro tečna . Jednu sam posebno sredila da je na kraju ispala
kao puna šerpa kamenčića, na kraju smo to jeli kao pahuljice s mlijekom. Dok
nisam otkrila da je zasita bitna mjera, jer od oka je stvar koja u kuhanju
dobro ide, ali za slatko i kolače je bitno imati ispravnu mjeru. Kod halve je
princip ista mjera brašna, masnoće (ulje, puter ili margarin) i šećera a
dvostruka mjera vode. I od tada mi halva svaki put savršeno uspije. Moja mama
je uvijek pravila s uljem, s puterom je ukus najbolji (mislim, puter je puter),
međutim lahko zagori, ali ja našla rupu u zakonu, koristim margarina sa ukusom
putera (Rama ili Zvijezda), neće brzo izgorjeti a aroma putera je tu.
Mjera za jedan
tanjir halve:
- 100 gr margarina ili putera , ili ulja
- 100 gr brašna
- 100 gr šećera
- 200ml vode
- 1 vanilin šećer
Prvo treba skuhati
agdu, zato pomiješati šećer i vodu, dodati vanilin šećer i par kapi limunovog
soka. Pustiti da provrije i kuhati 2-3 minute, agda za halvu ne treba da bude
previše gusta. Ostaviti da se hladi. Potom u dubljoj šerpi istopiti puter ili
margarin, dodati brašno i sve to pržiti dok smjesa ne dobije zlatnožutu tamnu
boju, uvijek miješati, ovo vrlo lahko zagori.
Prije stavljanja agde
preporučujem ruku zaštititi krpom ili kuhinjskom rukavicom, jer je para jaaako
vrela a ako se smjesa ne miješa odmah mogu nastati grudvice. Znači šerpu
skinuti s vatre, dodati dvu agdu odjednom i brzo miješati dok se ne počne
zgušćavati i smjesa odvajati od šerpe. Ostaviti par minuta da se omlakne, onda
sa dvije kašike oblikovati halve i redati na tanjir. Ako imate kakve kalupe
mogu se i u njima praviti halve raznih oblika. Ja sam jednom davno kupila
silikonski kalup u obliku oraščića i sad ga koristim za halvu, super brzo ide i
još lijepo izgledaju.
Ko pravi često kolače, halvu i slično preporučujem
kupovinu jednog takvog kalupa, investicija koja se isplati. Ja sam svoj kupila
u Alperu u Sarajevu. Gotove halve posuti mljevenim orasima, može i kokos,
bademi ili lješnjaci.
Pijatno
Primjedbe
Objavi komentar