Slijedi jedan pravi zimski recept, pun aroma, topline da se u jemu uživa kraj naložene vatre dok je vani tmurno i hladno. Volim ovaj kolač i zbo toga što može da stoji duže u dobro zatvorenoj kutiji, a stajanjem postaje čak sočniji i aromatičniji. Prvobitna verzija ne bila bez nekih dodataka, u drugom krugu sam u tijesto dodala malo mljevenih oraha, badema i lješnjaka, svega po nekoliko komada i jednu naribanu jabuku i ukusan je bio na oba načina. Ljubiteljima cimeta ga svakako preporučujem.
Recept za jedan četvrtasti kalup:
- 100gr meda
- 60 gr smedeg šećera (najbolje tamni muscovado,ima u dm-u)
- 60 gr putera
- 125 gr brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1/2 kašičica bikarbon sode
- 1 kašičica mljevenog cimeta
- 1 kašičica mljevenog đumbira (može se i naribati malo svježeg)
- 1/4 kašičica mljevenog karanfilicica
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike pekmeza od jabuka (ne mora)
- 1 jaje
- 120 ml mlijeka
U šerpici zagrijati med, puter i šećer dok se ne dobije kremasta masa, ostaviti da se hladne. U zdjeli pomiješati brašno, praške i začine, miješajući dodati rastopljenu smjesu putera i meda, dodati jaje i mlijeko i izliti u ppodmašćeni kalup. Peći na 180 stepeni oko 25-30 minuta, dok ne bude pečen tako da kad zabodete čačkalicu i izvadite na njoj ne ostane tijesta. Ostaviti 10-tak minuta u kalupu i onda izručiti. Po želji se u tijesto može dodati razno usitnjeno voće, orašasti plodovi i sl. Pošto ima jako tople i "teške" arome serviram ga lično sa malo šlaga u koji sam dodala par kapi limunovog soka i mali naribane korice, čisto kao neki osvježavajući kontrast. Probajte ga, brzo se napravi a može stajati (ako se pravi bez voća) ii 10 dana u dobro zatvorenoj kutiji, bez da izgubi na svježini.
Primjedbe
Objavi komentar