Ovo mi je onako
alternativa pizzi, kad imam goste ili za domaću užinu djeci u školi, jer zaista
ne volim da
kupuju sebi svašta. U suštini je možete puniti čime želite, samo ne treba ih pretrpavati filom, teže se sjeku ;)
Za dva pleha pužića:
- 400 gr brašna
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 kesica germe
- 1 bjelance
- 1 žumance (za premazivanje)
- 50 ml ulja
- 100 ml vode
- 100ml mlakog mlijeka
Za nadjev:
- Paradajz sos *
- Sira gaude ili edamer, može i mozzarela
- Po želji gljiva, salame, sudžuke, tune ili neke druge ribe itd.
- Malo origana
*Za pravo ukusan paradajz sos upržiti na ulju sitno isjećenu glavicu luka, 2 čehne bijelog luka, zaliti sa jednom konzervom oguljenog paradajza (može se staviti i svježi oguljeni paradajz), dodati malo šećera, soli i origana, pustiti na srednjoj temperaturi da ukuha u fino gusti sos. Tako se može vreo sipati u vrele tegle, zatvoriti i imate uvijek aromatičan i ukusan paradajz sos za pizzu, ali je i jako ukusan s tjesteninom.
Primjedbe
Objavi komentar