Sok i žele od grožđa

Sezona zimnice je počela i ti mi je omiljeno
doba godine. I kod nas je rodilo, hvala Bogu, pravo, grožđe, jabuke, kruške.. Tako da će biti svakakvih recepata za zimnicu, naravno i za razne salate. Ja sam počela s grožđem:

Potrebno za sok:

  • Grožđe, očišćeni od peteljki
  • Šećera po ukusu
  • Limunska kiselina
Potrebno za žele: 
  • Sok od grožđa
  • 1 kesica želatin fix 1:2
  • 1/2 kg šećera ili 1kg ako ne koristite želatin fix
  • 1 limunska kiselina (isto ako ne koristite želatin fix
Za sok grožđe staviti u lonac i kuhačom ili rukama dobro izgnjiječiti dok ne pusti sok. Staviti na vatru i ostaviti da prokuha, na srednjoj temperaturi kuhati 15 -tak - 20 minuta. Potom procijediti kroz fino sito, ili uzeti čistu pamučnu pelenu, staviti u sito i procijediti sok u nekoliko navrata, uvijek malo pritišćući da sav se sok iscijedi. Ovo je za gusti sok koji se razmućuje, ukoliko želite sok koji se može odmah onako piti treba dodati vode, ali ja volim ovako. U procijeđen sok dodavati šećera i probati dok ne budete zadovoljni slatkoćom, dodati limuntos i prokuhati. Pazite, smjesa jaaaako lahko iskipi!! Vrelo sipati u zagrijane flaše (ili tegle) koje su prethodno sterilizovane u peći na 100°, odmah zatvoriti poklopcem i lagano okrenuti naopako kako bi se stvorio vakum. Ostaviti normalno da se ohladi. 

Za žele, 1 kg nerazrijeđenog soka nasuti u dublji lonac, odvagati 500gr šećera, odvojiti dvije kašike šećera i pomiješati sa želatin fixom, dodati u sok i ostaviti da prokuha, čim prokuha dodati ostali šećer i kuhati 3min konstantno miješajući. Vreo žele sipati pažljivo u sterilizovane tegle, prethodno zagrijane na 100° u peći, tim postupkom su već sterilne. Poklopiti, okrenuti naopako da se stvori vakum, okrenuti normalno i ostaviti da se ohladi. 
Moja djeca jako vole ovaj žele, omiljen im je u sendviču sa kikiriki puterom. Probajte, nećete se pokajati ;)

Primjedbe